Задочен спор за еврофондовете между Борисов и Орешарски във Фейсбук

Задочен спор за еврофондовете между Борисов и Орешарски във Фейсбук
Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Задочен спор в социалната мрежа "Фейсбук" се получи между публикациите на премиера Бойко Борисов и неговия предшественик - Пламен Орешарски.

Във вторник Борисов обясни, че усвояемостта на еврофондовете ни е с 15% по-висока от тази на Румъния, но ако не бил "експериментът "Орешарски", досега щяхме да имаме 100% усвояване на евросредства".

Ден по-късно Орешарски пише: "Погледнато безпристрастно, успеваемостта не е толкова лоша, колкото може да се очаква за нов член на Общността, без никакъв опит в управлението на структурните фондове".

Според предишния премиер: "Един неутрален поглед показва, че за изтичащите 9 години най-високото темпо на усвояване на европейските фондове е регистрирано в периода 31.03.2013 - 25.07.2014 година. Той се позовава на два от ключовите индикатори - Сертифицираните разходи за целия период от началото на 2007 година до 31.03 2013 година са само 33%. Същите достигат 56 % към 25.07.2014 година. Така за 6 години са сертифицирани 33 %, а за малко над 1 година - 23%.

Реално изплатените суми за целия период до 31.03.2013 година са едва 40 %, докато само след малко повече от година, към 25.07.2014 г. възлизат на 64 %".

За същото време бе свършена основната дейност по изработването на Споразумението за партньорство, касаещо настоящия програмен период. Същото бе одобрено на 7 август 2014 година.

За съжаление и досега все още не са одобрени няколко опeративни програми, подготвени и предадени в ЕК преди година, заради ненужни корекции и промени в тях, извършвани в периода след това", пише Орешарски.

Според него степента на усвояване на европейските фондове вероятно щеше да бъде по-голяма, ако не бяха допускани системни грешки и нередности в обществените поръчки. Той дава пример с общините-бенефициенти, които бяха посочениот органите на ЕК при одитите за периода 2010- 2013 година.

"Слабости, заради които бяха временно спирани плащанията по оперативна програма „Околна среда", пише Орешарски.

#Пламен Орешарски #Бойко Борисов #еврофондове #ЕК

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници