Ще издържи ли Сеп Блатер този скандал във ФИФА?

Ще издържи ли Сеп Блатер този скандал във ФИФА?
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Година след година обвиненията за корупция съпътстват ФИФА и Сеп Блатер, дългогодишният президент на световната футболна организация и този, който от 17 години е припознаван като най-влиятелния човек в спорта.

Обвиненията и шушуканията обаче винаги се посрещаха по маниера на шефа на полицията, капитан Рено от филма "Казабланка": "Шокиран съм, шокиран съм да разбера, че тук има хазарт". Това обаче прави лоша услуга на Блатер, чийто инстинкт и умение за оцеляване на мултимилиардната организация е безпрецедентен.

Естествено, шегите го съпътстват, но освен това, на места има и истинско възхищение към него. Той е бил определян като "тъмния принц на футбола", като "сивия кардинал", "Дон Блатероне", но също и като "неръждясващия управник" и "най-успешният не убиващ диктатор за последните 100 години". Нищо обаче от тези слухове не води към Блатер. Винаги има някой между него и подкупите, се казва в анализ на в. "Уошингтън поуст".

В сряда (27 май) избухна грандиозен скандал във ФИФА.

Бяха арестувани високопоставени членове на организацията в мащабно разследване за корупция и пране на пари. Това стана само два дни преди президентските избори на Централата. Малко след това полицията конфискува документи и файлове от централата на ФИФА. Те бяха иззети като част от разследване за пране на пари и измами за домакинствата на Мондиал 2018 и Мондиал 2020, които респективно ще са в Русия и Катар. Ще бъдат разпитани 10 души, които са участвали в гласуването на двата форума като членове на Изпълнителния комитет. Разследването, което е започнало на 10 март тази година, не беше оповестено досега. Естествено името на Блатер не беше замесено и този път.

Световното първенство в Катар не беше очаквано решение. Температурите в страната почти не позволяват да се играе безопасно от здравословна гледна точка летния футболен форум. Доста хора акцентираха на това, но решението беше взето, а освен това започна да се обсъжда Мондиалът да се проведе през зимата - безпрецедентна стъпка. От този момент, ФИФА започна безучастно да гледа заглавията за обиди към работниците, които строят стадионите в Катар, а разследващите журналисти бяха задържани, заради желанието си да покажат лошите им условия на живот.

Все още няма причина да мислим, че Блатер няма да бъде преизбран.

79-годишният швейцарец ръководи спорта от 1998 година и за това време е преизбиран четири пъти. Той има силна подкрепа от Африка и Азия. През годините винаги е имало обвинения в корупция, но той умело елиминира всяка опасност за царуването му. Само часове преди арестите в Цюрих той спокойно коментира и отрече думите на Луиш Фиго, че е диктатор. Фиго беше кандидат за президент на ФИФА, но се оттегли от надпреварата.

Сега 209-е страни, които гласуват ще избират между принца на Йордания Али бин ал Хюсеин и Блатер.

Независимо от последния скандал не може да се очаква, че Блатер ще си тръгне доброволно. Все пак, това е човекът, който беше сравнен с Иисус Христос, Нелсън Мандела и Мартин Лутър Кинг на конгреса на КОНКАКАФ миналия месец.

Някои описват Блатер като отворен и земен човек. Други, които са работили с него, казват, че е човек, който не търпи опозиция и доста хора са си тръгнали от ФИФА, защото са се осмелили да спорят с него. И какво излиза накрая - Блатер е човек, който и според критици, и според поддръжници не може да живее без ФИФА. Човек, който е преживял три брака по време на управлението си.

Скандал след скандал обаче може да доведе нещата дотам, че вместо да излезе с почести през централния вход, Блатер да бъде позорно изритан през задната врата.

#Сеп Блатер #ФИФА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници