ФИФА с революционни промени във формата на Монадиал 2026

ФИФА с революционни промени във формата на Монадиал 2026
A A+ A++ A

На свой семинар в Руанда ФИФА официално реши всички детайли на новия формат за Световното първенство по футбол през 2026 г.

Шампионатът ще се проведе в САЩ, Мексико и Канада и ще бъде най-мащабният в историята. В него ще участват 48 отбора, а не 32, както беше в турнирите досега. Освен това Мондиал 2026 ще бъде най-дългият в историята: ще продължи 39 дни, което ще включва 104 мача. Досега се играеха с 40 по-малко.

Първоначалната идея на ФИФА беше да има турнир с 16 групи от по три отбора, като първите два от всяка да се класират за плейофите. Този формат би означавал 80 мача.

Групите от три отбора обаче имат значителен недостатък - липсата на интрига в последния кръг и увеличаването на вероятността двата отбора, които играят един срещу друг в последния мач, вече да са се класирали и да постигнат уговорка за желания резултат.

Новият формат включва 12 групи от по четири отбора, като най-добрите осем трети отбора ще играят във фазата на елиминациите, наред с първите два от всяко каре. Елиминациите вместо от осминафинали вече ще почват от шеснайсетинафинали.

#ФИФА #Мондиал

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай