Европейският съд гледа дело срещу България заради вятърните турбини в Добруджа

Европейският съд гледа дело срещу България заради вятърните турбини в Добруджа
Снимка: Българското дружество за защита на птиците
A A+ A++ A

Европейският съд в Люксембург гледа в сряда делото "Калиакра", повдигнато от Европейската комисия срещу България. Това е една от най-сериозните наказателни процедури на ЕС срещу България и касае разрушаването на една от най-емблематичните защитени територии, част от мрежата Натура 2000.

Българското дружество за защита на птиците внесе официална жалба до Европейската комисия през февруари 2008 г. във връзка с проектите за ветроенергийни паркове и строителство в района на Калиакра. В мотивите бе отбелязано, че Калиакра е емблематичен пример как зад иновации и инвестиции се маскира престъпно посегателство над биоразнообразието.

Европейската комисия повдигна обвинение срещу България в Европейския съд, защото счита, че страната ни не е изпълнила задълженията си по обявяване на цялата територия на ОВМ (орнитологично важно място) „Калиакра” за защитена зона от Натура 2000. Също така страната ни не е изпълнила задължението си по Директивата за птиците строго да защитава територията на ОВМ Калиакра, която е била класифицирана като защитена зона от Натура 2000, но не е обявена като такава, тъй като е одобрила проектите на АЕС Гeo Eнeрджи“ ООД, „Уиндтех“ ООД, „Брестиом ООД“, „Дисиб“ ООД, „Еко Енерджи“ ООД и „Лонгман инвестмьнт“ ООД за изграждане на ветрогенератори. Страната ни не е взела подходящи мерки за предотвратяване на влошаването на състоянието на естествените местообитания и на местообитанията на биологичните видове, както и обезпокояване на видовете, за които са определени защитените зони за птици „Калиакра” и „Белите скали”, както и защитена зона по местообитанията „Комплекс Каликара”.

През 2012 г. Европейската комисия изпрати на България последно предупреждение, че ако законодателството не бъде спазено, страната ни ще бъде изправена пред Съда в Люксембург. Това накара българските власти да направят няколко стъпки в посока на прилагане на законодателството - прие мораториум върху по-нататъшно изграждане на ветрогенератори в Добруджа, както и няколко законодателни промени, позволяващи решенията за одобрени, но нереализирани в период от 5 години проекти да губят правното си действие.

В защитена зона „Калиакра” все още има актуални 461 проекта, без да се включват ветроенергийните проекти. От тях са реализирани 16 проекта, а 262 проекта са одобрени и могат да станат реалност. Останалите проекти все още са на фаза процедура за одобряване или на етап планиране, но бъдещето им е неясно. В защитена зона „Белите скали”, където значителна част от местообитанията са вече унищожени поради изградените голф игрища, са реализирани 19 проекта, но още 61 проекта са одобрени и могат а се реализират, а други 24 са на етап планиране или процедура.

#Калиакра #Добруджа #вятърни турбини #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници