Първанов настоял за българското гражданство на Елена Ершова

Първанов настоял за българското гражданство на Елена Ершова
A A+ A++ A

Бившият вицепрезидент Ангел Марин е дал българско гражданство на Елена Генадиевна Ершова, жената на Денис Ершов, който бе изгонен от България поради „заплаха за националната сигурност“, след настояване от тогавашния президент Георги Първанов.

Съпругата на Денис Ершов получава гражданство по предложение на културния министър Стефан Данаилов по изричното искане на президента Георги Първанов, предаде БГНЕС, цитирайки свои източници.

Денис Ершов е изгонен от България по заповед на директора на Националната служба за сигурност (НСС) през 2000 г. В неговата заповед освен Денис Ершов е записано и името на Майкъл Чорни и на още 3-ма руски бизнесмени. Ершов обжалва това и печели делата в съда, така от 2004 г. отново има право да влиза в България.

Въпреки съмнението от преди години на контраразузнаването Ангел Марин удостоява с българско гражданство съпругата му, която също е родена в Русия. Указът, с който вицепрезидентът дава българско гражданство, е под № 17 от 18 февруари 2010 г.

Предложението за даване на българско гражданство на Елена Ершова е направено от тогавашния министър на културата Стефан Данаилов през май 2009 г., а даренията, с които се мотивира Данаилов, са направени няколко месеца преди това, обяснява БГНЕС.

Документите, които мотивират предложението, са с дати между февруари и май същата година. В предложението на Стефан Данаилов се посочва, че „обществената дейност на госпожа Ершова трайно е насочена към подпомагане на българската култура“.

Стефан Данаилов обосновава особените й заслуги, като изтъква, че ангажираността на съпругата на Денис Ершов се изразява в „изключителна и безвъзмездна материална подкрепа, която оказва на български културни организации при осъществяване на културната им програма“.

Особено внимание бившият културен министър обръща на три дарения, на обща стойност 70 000 лв., които е направила Ершова. Първото е за 22 000 лв. за Народния театър „Иван Вазов“ в подкрепа на спектакъла „Слуга на двама господари“. Второто дарение отново е за спектакъл в Народния театър. Тя е дарила 28 000 лв. за поставянето на „Вишнева градина“ от А. П. Чехов. Третото дарение, което се посочва, за да й се осигури българско гражданство, е в размер на 20 000 лв. в полза на камерна формация „Драгостин Фолк Национал“ и в подкрепа на тяхно турне в Русия по повод Дните на България в Русия.

Други дарения и суми в предложението не се посочват, но Стефан Данаилов казва в него, че те са „само малка част от огромната подкрепа, която г-жа Елена Ершова оказва на българската култура и изкуство“. В мотивите му дори се изтъква, че „дарените средства предизвикват особена почит и признателност, тъй като направили възможна реализацията на редица културни проекти мероприятия“.

„С благотворителната си дейност г-жа Ершова внася значителен принос в културното развитие на българското общество“, посочва Данаилов. Той дори е уверен, че освен подкрепата, която Ершова оказва за запазване на българското културно наследство и развитие на българската култура и общество, „помощта й за развитието на културата в България ще продължи и в бъдеще“.

За да мотивира обаче това „трайно подпомагане“, културният министър прилага 3 Свидетелства за дарения – всички издадени през 2009 г., и то приблизително по едно и също време. Първото е от 16 март 2009 г., второто е издадено ден по-късно – на 17 март 2009 г., третото след два месеца отново на същата дата – на 16 май 2009 г. Стефан Данаилов доказва изключителните заслуги на г-жа Ершова и с два Договора за дарения, отново издадени в същия период - първият от 16 февруари 2009 г., а вторият само седмица по-късно – на 23 февруари 2009 г.

За да докаже, че Ершова е направила „възможна реализацията на редица културни проекти“, той прилага като документ и благодарствено писмо, но само от една културна организация - Народния театър „Иван Вазов“.

За да подчертае изключителните заслуги на съпругата на Денис Ершов, Стефан Данаилов завършва предложението си с убедеността, че „Госпожа Елена Ершова ще бъде достоен член на нашето общество и с гордост ще се назове българка“. Агенцията отбелязва, че е възможно Елена Ершова, която хроникьорите на светския живот броят като третата жена на Денис Ершов, да е дарявала и за българската култура и по друго време, не само година преди да получи гражданство и няколко месеца преди да стартира процедурата за такова. Такива дарения обаче не се посочват от културния министър по това време.

БГНЕС припомня, че името на Денис Ершов неведнъж се забърква в скандали у нас. За него могат да се чуят изказвания от това, че е „добър бизнесмен“, до това, че е „руски мафиот“. Ершов, който след по-малко от 10 дни ще навърши 46 години, е роден в град Челябинск, Русия, където учи в художествено училище, гражданин е и на Литва. Става инженер по разработка на нефтени находища, след като завършва Тюменския индустриален институт в Сибир. В годините на демокрацията се занимава с частен бизнес и става вицепрезидент в „Конекс“ – фирма, която за времето си е един от най-големите износители на петрол. Създава „Нафтекс“ през 1991 г., става и основен акционер заедно с Митко Събев в „Петрол Холдинг“.

Денис Ершов е изгонен от България по заповед на директора на Националната служба за сигурност (НСС) през 2000 г., тъй като властта у нас го счита за заплаха за националната сигурност. Тогава директор на НСС е Атанас Атанасов. В неговата заповед, освен Денис Ершов е записано и името на Майкъл Чорни и на още 3-ма руски бизнесмени. Ершов обжалва това и печели делата в съда, така от 2004 г. отново има право да влиза в страната ни.

Години по-късно разказва, че заповедта за забрана за влизане в България срещу него не е политическа, а е поръчкова. За последно името му отново влезе в медиите със скандала, който избухна между него и Митко Събев по вписването на ръководството на „Петрол Холдинг“ АД.

#Денис Ершов #Стефан Данаилов #българско гражданство #Ангел Марин #вицепрезидент #Президент на България #Георги Първанов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници