Трайков: Газ може да дойде отвсякъде

Трайков: Газ може да дойде отвсякъде
Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че има много потенциални източници на газ за новата газова станция, която евентуално ще се построи на площадката на АЕЦ „Белене“. Снимка: dariknews.bg
A A+ A++ A

Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков заяви, че има много потенциални източници на газ за новата газова станция, която евентуално ще се построи на площадката на АЕЦ „Белене“.

„Газ може да дойде отвсякъде, вече се отварят връзките ни с Румъния, с Гърция“, заяви Трайков пред Нова телевизия.

Така Трайков отговори на думите на депутатa от КБ и бивш министър на икономиката Петър Димитров, който попита откъде ще идва газът за газовата станция, която правителството има намерение са строи на мястото на АЕЦ „Белене“:

„Тази централа с газ откъде ще работи – от Космоса или от Русия?“, попита Димитров.

Трайков посочи, че миналия понеделник вече е подписан в Гърция меморандум между България и Гърция за терминал за втечнен газ, това ще има изключително значение за страната.

„Този газ ще идва от Кипър и Израел, които в момента работят върху големи находища на газ. Те не искат газът да минава през Турция, а да го втечняват и да изнасят директно за Европа през Гърция. Така че Гърция ще поеме големи количества от този газ“, обясни Трайков.

Относно шистовия газ той каза, че се разработва технология, която да щади повече природата при добиването на шистов газ. Трайков е сигурен, че това ще стане.

„Имаме каспийски, черноморски, източносредиземноморски шистов газ“, изброи той.

„Въпреки че много хора се зачудиха къде точно да потърсят дефекти в моята работа, през последните години е извършена подготовката за строежа на газовите ни връзки. Има тръби вече, ОВОС се прави в момента. Гръцката ни връзка трябва да започне да се строи до края на годината, а май месец започва румънската връзка“, посочи Трайков.

„Турската връзка също се доуточнява. С Турция проблемът не е технически, а геостратегически, защото Турция се опитва да се позиционира като Русия“, уточни той.

„Турция иска да продава газ, който те наричат турски, но всъщност не е турски този газ“, отбеляза Трайков.

Според бившия енергиен министър токът от „Белене“ би бил неприемливо скъп. За реакторa, който правителството планува да използва като седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“, Трайков каза, че има още да се плаща, но не е толкова много, колко се смята.

„Този реактор не е най-модерният реактор - той е междинен модел. Най-практичният начин да отиграем тази ситуация е този реактор веднага да го продадем и да поръчаме новия модел. Ако се сложи в АЕЦ „Козлодуй“, реакторът ще остарее и освен това са замразени пари. Ако сега го продадем, с парите можем да купим нов реактор и да стабилизираме НЕК“, каза той.

За преговорите с „Газпром“ и дали спирането на двата важни проекта „Бургас–Александруполис“ и АЕЦ „Белене“ ще повлияе на преговорите за по-ниска цена на газа Трайчо Трайков смята, че всичко е въпрос на тактика.

„По-ниската цена е постижима. При условие че „Газпром“ има уговорка за по-ниски цени с 10-20% на газа с други европейски страни, 10-15% процента отстъпка може и на нас да направят. Ние сме много добър клиент на „Газпром“, плащаме си в срок всичко, което е по договор, така че, ако те имат аргументи към нас, ние също имаме доста сериозни аргументи към тях. Винаги сме били коректен партньор“, обясни и пожела успех на новия министър Делян Добрев в преговорите.

За изхода от случката „Белене“ Трайков посочи, че за целта се прави анализ на статуса – кой какво дължи и трябва да получава и се прекратява проектът.

„Мисля, че и те могат да излязат от този проект, без да изгубят нещо“, добави Трайков. Той каза още, че няма да има големи неустойки, тъй като България вече е платила голяма част от оборудването за централата.

Относно изказването на Симеон Дянков, че Трайков може би ще продължи да работи за правителството, той каза, че това не му е било предлагано досега.

„Ако някой не става за министър, не виждам как ще става за съветник“, отбеляза той, но сподели също, че има желание и идеи, с които може да помогне на кабинета.

#преговори #Русия #АЕЦ „Белене“ #газ #Трайков #Трайчо Трайков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници