Евтаназия за глутницата кучета от „Малинова долина“

Евтаназия за глутницата кучета от „Малинова долина“
Кучкарниците разполагат с малко на брой отделни клетки и така не могат да се приберат всички опасни животни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кучетата от глутницата, която нападна възрастен мъж в столичния квартал „Малинова долина“, ще бъдат прибрани в приют.

Изпълнителният директор на „Екоравновесие“ д-р Манол Нейков уточни, че точно по тези четириноги е работено и преди, като някои вече са кастрирани, предаде bTV.

В четвъртък, 29 март, бездомни кучета нападнаха 88-годишния професор по икономика Ботьо Тачков. В момента той е с опасност за живота - в безсъзнание и на изкуствено дишане.

Жители на квартала пък разкриха, че е направена снимка от една от високите сгради в района, на която е вижда, че глутницата се състои от 37 кучета. Според тях се забелязват няколко поколения кучета, което е признак, че те не са кастрирани.

Нейков каза още, че се предвижда всички агресивни четириноги да бъдат вкарвани в приют. Именно тези сгради са един от основните проблеми на „Екоравновесие“.

Кучкарниците разполагат с малко на брой отделни клетки и така не могат да се приберат всички опасни животни.

Работник от приют разкри, че обработката на животно струва около 280 лв., като в това се включват всички разходи от бензина на колата до кастрацията.

Обмисля се вариант да се дават по 10 лв. на човек, който занесе куче в специализираната сграда.

Шефът на „Екоравновесие“ поиска също така да се търси отговорност от осиновителите на четириноги. Ако техният питомец бъде засечен в глутница, те да бъдат санкционирани, а кучето да бъде отведено в приют.

Кметът на район „Студентски“ Димитър Делчев също се изказа против глутницата в кв. „Малинова долина“ и заяви, че не иска те да се завръщат в района. Той застана зад позицията да се глобяват хора, които хранят бездомни кучета със сурово месо.

Наболелият въпрос коментира и президентът на Американския колеж Пол Джонсън. Учебното заведение се намира в района, а нахапаният професор е работил съвместно с него.

Джонсън заяви, че е изпращал няколко сигнала до общината, но само веднъж екип на „Екоравновесие“ се е отзовал.

„Според мен има недостиг на пари и хора в тази институция“, каза Джонсън, визирайки „Екоравновесие“.

Статистика пък сочи, че 54% от болните от кучешка тения в Европейския съюз са от България. Годишно в страната ни се регистрират по над 200 ухапвания.

50 млн. лв. се харчат на година за залавянето и кастрирането на улични кучета. Точно толкова е бюджетът на БАН за същия период.

#„Малинова долина“ #бездомни кучета #кучета #глутница #д-р Манол Нейков #„Екоравновесие“

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници