Сирийската опозиция се обедини срещу Асад

Сирийската опозиция се обедини срещу Асад
Различните фракции на сирийската опозиция обединиха усилията си за сваляне на режима на Башар ал Асад. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Различните фракции на сирийската опозиция обединиха усилията си за сваляне на режима на Башар ал Асад.

Неколкостотин души участваха в двудневна среща в Истанбул, чиято основна цел бе различните фракции да формулират обща позиция за бъдещето на страната преди предстоящата на 1 април Среща на приятелите на Сирия, предаде БНР.

Огласената от участниците Декларация признава Сирийския национален съвет за официален представител на сирийския народ.

В декларацията се подчертава, че сирийската опозиция ще продължи борбата си за свобода, демокрация и изграждане на нова, независима държава.

Изтъква се също, че различните фракции са подкрепили становището за запазване на териториалната цялост на Сирия.

Спeциално внимание се отделя и на проблема за бежанците. Една от основните задачи е да бъдат създадени условия за завръщането на всички сирийски бежанци по родните им места. Сирийската опозиция отправи призив към Башар Асад да изтегли танковете от сирийските градове, за да прояви добра воля, след като Дамаск заяви, че приема плана на международния посредник Кофи Анан за уреждане на кризата.

Според някои източници няколко кюрдски фракции са отхвърлили Декларацията на Сирийския национален съвет с мотива, че в нея не се споменава нищо за уреждането на кюрдския проблем в Сирия.

#Сирия #опозиция #Башар ал Асад #режим

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници