Властите в Сирия предупреждават, че милиони хора в страната са застрашени от невиждан глад

Властите в Сирия предупреждават, че милиони хора в страната са застрашени от невиждан глад

pixabay

A A+ A++ A

През последните години помощта за храна за милиони хора в Сирия намалява многократно поради липсата на финансиране. Към края на 2023 г., вече бяха прекъснати хранителните доставки на 2,5 милиона души, съобщава Световната програма за храна, цитирана от rfa, част от Voice of America (VOA).

Сирийските семейства, които все още получават храна, се опитват да удължават получените продукти, предназначени за един месец, за два месеца.

Даулат Ал-Шариф е майка на разселено семейство, което живее в бежански лагер. Съпругът й работи в магазин за по-малко от 7 долара седмично. Жената казва, че тяхното семейство зависи изцяло от помощите.

"През предходните години имахме късмет да не прекъсват доставката на хранителни пакети за нас, но тази година ще ги прекратят. Ще останем без ориз, булгур, брашно и останалите продукти, необходими за изхранването на семейството ми", споделя жената. "Живеенето в лагера без хранителните помощи ще бъде много трудно, защото не можем да си позволим да купуваме нищо", добавя тя.

През декември Световната програма за храна обяви, че хранителната помощ за 2024 г. ще бъде спряна в Сирия, а последните доставки за региона бяха направени през този месец.

Районът в момента е дом на близо 4,5 милиона души, от които 65% са разселени, а повечето от тях живеят в лагери. Служителите, които надзирават раздаването на помощта, влизаща в Сирия, твърдят, че хората вече тук са гладни и скоро това ще се превърне в бедствие.

"Предупреждаваме всички хуманитарни агенции относно продължаващото намаляване на хуманитарната помощ. Предупреждаваме, че предстои голям глад, който не може да бъде контролиран", Мазен Алуш, служител на пункта Баб ал-Хава на границата между Сирия и Турция.

Много от семействата в лагерите са били разселени многократно, а войната тук продължава с близо 100 цивилни убити през последните месеци.
Семействата без приходи ще бъдат първите, които ще изпаднат в нищета.

"Хората с увреждания нямат помощ, вдовиците нямат помощ, сираците нямат помощ, освен месечния хранителен пакет, който им беше предоставян до сега.
Макар и това не беше достатъчно за тези семейства, защото беше разпределян един път на всеки два месеца", разказва пред rfa, част от Voice of America (VOA) Халед Мухамад от лагера Медина.

Служителите казват, че местните организации нямат пари да предоставят хранителна помощ. Сега им остава просто се надяват, че ще се появи нов източник на така отчаяно необходима храна за бедстващите сирийски семейства.

#Сирия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници