Борисов: Не можем да платим „Белене“

Борисов: Не можем да платим „Белене“
Цената за изграждането на АЕЦ „Белене“ ще е много висока, това е и основният аргумент България да се откаже от проекта, обясни премиерът Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цената за изграждането на АЕЦ „Белене“ ще е много висока, това е и основният аргумент България да се откаже от проекта, обясни премиерът Бойко Борисов.

„Нямаме възможност да платим тези пари“, заяви премиерът Бойко Борисов, който взе участие в работата на парламентарната Комисия по икономическата политика, енергетика и туризъм, предаде БГНЕС.

„При цена – около 6 милиарда евро, с кредитния ресурс, който ни се предлага – между 10 и 12% лихва, за 6 години строеж, тази централа отива някъде от порядъка на 10 милиарда евро, или приблизително 20 милиарда лева. Ние нямаме възможност да я платим, а и да задължим държавата поколения наред да плащат тези пари – няма как да стане. В същото време целият ядрен риск, ако нещо се случи там, на този земетръсен разлом, остава за сметка на България“, обясни Борисов.

7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде изграден, а на мястото на площадката на АЕЦ „Белене“ ще се появи газова централа. Премиерът обясни и защо ще се строи 7-и реактор:

„Защото 5-и и 6-и реактор са руски от поколение две, тази е две плюс, а и нашата стратегическа цел е 5-и и 6-и реактор да работят за следващите 20 години“, каза той и добави, че по този начин централата ще си е изцяло руска.

Той подчерта, че в Козлодуй вече има изградена електропреносна система, а тази за Белене би струвала поне 1 млрд. лв.

„Паралелно с това 1-ви, 2-ри, 3-ти, 4-ти реактор ги извеждаме от експлоатация, обособява се площадка и след време имаме възможност да въведем 8-и реактор в Козлодуй“, каза още министър-председателят.

„Монтирането на руския реактор в АЕЦ „Козлодуй“ ще отнеме 6-7 години, ние така и така сме го платили, по-добре да го вземем и специалистите да търсят варианти. Ако има желаещ да го купи, можем и да го продадем, ако няма - ще го монтираме. Там ще го пренесем - оттам нататък работим по тази тема. От 33 години централата в Белене не е построена. Мисля, че 6-7 години не са фатални“, посочи Борисов.

#реактор #АЕЦ „Козлодуй“ #цена #АЕЦ „Белене“ #министър-председател #премиер #Борисов #Бойко Борисов

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници