Решават днес за дълга от 16-те млрд. лева с гласуване

Решават днес за дълга от 16-те млрд. лева с гласуване
A A+ A++ A

Депутатите днес решават съдбата на договора за нов външен дълг на стойност 8 млрд. евро, предложен от кабинета. Очаква се разгорещен дебат, а също граждански протести пред сградата на парламента.

Ден преди гласуването не бе ясно дали управляващите ще съберат достатъчно подкрепа. И последните разговори на финансовия министър Владислав Горанов с Патриотичния фронт оставиха въпросителни дали те ще гласуват „за” новия заем.
 
От групата категорично отказаха да коментират позицията си преди гласуването. Така засега е сигурна само подкрепата на Реформаторския блок, която обаче не е достатъчна.

Предложението на финансовото министерство за нов дълг от 16 млрд. лева беше изненадващо лансирано в началото на месеца, като идеята изненада както опозицията, така и част от коалиционните партньори. Новият заем за покриване на задължения от последните три години бе подкрепен от две парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по външна политика, като и в двата случая ръководството на комисиите в лицето на ГЕРБ приложи процедурни хватки и си навлече гнева на опозицията, за да обяви договорът за заем за приет.

Заемът "Горанов" влезе в пленарна зала на 18 февруари, но не се стигна до неговото гласуване. На 19 февруари по искане на Патриотичния фронт дебатите и гласуването по договора бяха отложени. Междувременно в кулоарите на Народното събрание и в стаите на отделните парламентарни групи финансовият министър направи редица срещи в опит да убеди партньорите на ГЕРБ да подкрепят искането на финансовото министерство.

Категорично срещу това предложение се обявиха още в началото от БСП и "Атака", а ДПС също заяви, че няма да подкрепи искането на ГЕРБ. АБВ също се обявиха против. Мандатоносителите имат ясно заявена подкрепа единствено от Реформаторския блок, а Патриотичният фронт отказа всякакви изявления в деня преди гласуването и обяви, че решението на коалицията ще стане ясно в пленарна зала. Не е заявена категорична позиция как ще гласуват и депутатите от БДЦ.

По време на дебатите и гласуването на новия дълг в пленарна зала около Народното събрание са планирани няколко протеста, организирани от опозицията срещу тегленето на 16 млрд. лева.

От ГЕРБ в лицето на финансовия министър продължават да настояват, че 12 млрд. лева от новия дълг са предвидени за рефинансиране на стари задължения, а останалите пари са нужни за финансиране на бюджетния дефицит до 2017 година. Според редица експерти обаче, сметките на Горанов не са точни и старите задължения на страната, които имат падежи до 2017 година са по-малко от 12 млрд. лева, а освен това за първи път някое правителство си позволява да финансира чрез заем бюджетни дефицити в бъдещи периоди, въпреки че държавният бюджет и неговите параметри винаги се гласуват за едногодишен период.

Преди да се захванат с новия заем за 16 млрд. лева депутатите ще преценят дали да освободят от длъжност народния представител Стоян Тонев.

Оставката на бившия шеф на Военномедицинска академия и настоящ председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание бе депозирана след разкритията за скандални вътрешни договори в лечебното заведение по времето, когато той беше директор.

#дълг #гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници