За какво гласуваха политическите лидери (ОБЗОР)

За какво гласуваха политическите лидери (ОБЗОР)

МВнР

A A+ A++ A

Президентът, премиерът и някои от политическите лидери вече упражниха правото си на глас на балотажа на местния вот.

Държавният глава Румен Радев коментира, че трябва да има промени в изборното законодателство, но не може да ги прави всеки парламент. Постоянните промени обърквали и изборната администрация, и гласоподавателите.

„Трябва да има промени, които да са фокусирани върху изсветляването на изборния процес”, каза президентът.

Той смята, че след тези избори трябва да бъде направен задълбочен анализ на това, което се случи, за да не се повтаря занапред.

„Всички отговорни институции за тези избори трябва да направят много дълбок анализ, много ясен отчет и да видим къде се скъсаха нещата, за да има днес такава ниска избирателна активност. Моят призив е институциите да направят всичко възможно да се възстанови доверието в изборите, включително в машините. Машините доказаха своята ефективност в борбата с недействителния вот и с безобразното попълване, къде съзнателно, къде - не, на изборните протоколи”, заяви Радев.

Той не пожела да коментира исканото от премиера Денков освобождаване на председателя на ДАНС Пламен Тончев.

„Днес всички определяме облика на местната власт и нашето бъдеще. Затова не трябва да допускаме общественият фокус да бъде подменен. Има време и утре за тези въпроси”, каза Радев.

Премиерът Николай Денков гласува на балотажа в София, но успя да го направи от втория път. При първия опит машината се развали точно преди премиерът да гласува. Устройството не издаде разписка.

„Гласувах за европейска, модерна столица. Излезте и гласувайте за този, който искате да управлява града ви. Ако не излезете вие, ще излязат другите и те ще решат кой ще управлява", каза той.

„Независимо с хартия или с машина, важното е да се гласува. Проблемите с машините са резултат от недобрата координация между институциите. Тук отговорността е особено на ЦИК. След края на изборите трябва да се постави въпросът как връщаме доверието в изборния процес", допълни министър-председателят.

Той отказа да коментира искането за оставка на шефа на ДАНС Пламен Тончев.

Денков каза, че напрежението в Израел е много високо и ако ескалира конфликтът, това може да се отрази на целия свят. Премиерът посочи, че трябва да се освободят заложниците, да се намали опасността от терористични атаки от "Хамас" и да не се предивзика хуманитарна криза. От страна на Израел не е искана военна помощ от България, посочи още Денков.

Вицепрезидентът Илияна Йотова също упражни правото си на глас, като избра да гласува с машина. Йотова смята, че въпреки хаоса, създаден през последния месец, това бил най-добрият и най-защитеният вот.

„Гласувах за силен човек, който показа, че има позиции. За човек, който не се притеснява от дебати, който има своите решения и не се измъква с общи формулировки и с усмивки. За човек, който не се притеснява да говори за проблемите и дава предложения”, заяви Илияна Йотова.

Тя подчерта, че гласува с машина от момента, в който има такава опция. „Независимо от целия хаос, който беше създаден, смятам, че това е най-добрият и най-защитеният вот. На фона на репортажите за хартиени бюлетини, вероятно ще дойде време - другата седмица, да се направи сериозен анализ, за да защитим правото си на избор”, каза Йотова.

По отношение на искането за освобождаване на председателя на ДАНС, Йотова уточни, че този въпрос предстои да се разгледа. „Неизвестните са много, ние не знаем какви са резултатите от проверката, както на министъра на електронното управление, така и на неговия заместник, къде е тази флашка и какво има на нея. Предстоят отговори, които ние, като общество, трябва да получим. В едно съм сигурна: този въпрос не се решава с изявление в навечерието на изборите, нито в изборния ден”, добави Йотова.

Тя уточни, че ниската избирателна активност според нея се дължи на недоверие в политическата система.

Гласуваха и лидерите на коалицията ПП-ДБ. Кирил Петков и Христо Иванов упражниха правото си на вот с машина и призоваха софиянци да отидат и да гласуват.

Кирил Петков коментира и решението на лидера на ГЕРБ да подкрепи официално Васил Терзиев за кандидат за кмет на балотажа в София.

„Оценявам, че в края на кампанията Борисов взе правилното решение. Очаквам по-голяма избирателна активност. Гласувах, за да не сравнявам София нито с Москва, нито с Троян ,за да видим след 4 години колко е прогресирала столицата”, каза Петков.

„Всички млади хора да излязат и да гласуват. Всички майки и бащи, баби и дядовци, не гласувайте с носталгия. Гласувайте за бъдещето на децата си. Няма малки българи, всички българи са големи. Заедно трябва да гласуваме днес, за да имаме голяма България", коментира още Петков.

„Гласувах за модерна и европейска София, която се развива с бързи крачки напред, която реализира огромния си потенциал, която не се оглежда назад, а гледа напред”. Това коментира съпредседателят на ДБ Христо Иванов, след като упражни правото си на глас.

Той подчерта, че е гласувал с машина. „Сигурно, удобно, гарантиращо гласа ми. С машина гласувах и призовавам всички мои съграждани: „Излезте, гласувайте спокойно. Дайте гласа си за развитието на града", посочи той. И допълни: „Очевидно, при тази война, която беше проведена срещу машинното гласуване и дългогодишните опити за дискредитацията му, то запазва доверието на гражданите. Цялата социология показва това. Сигурен съм, че ще го видим и днес в изборните резултати. Ние ще трябва да проведем разговор как да гарантираме машинното гласуване, машинното отчитане на гласовете. Така че някакъв разговор ще трябва да се направи", каза Иванов.

Източник: НОВА

#политици #гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници