Плевнелиев вози Уорлик в електромобил

Плевнелиев вози Уорлик в електромобил
Президентът Росен Плевнелиев и американският посланик Джеймс Уорлик направиха една обиколка около Президентството с електромобил Chevrolet Volt. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Президентът Росен Плевнелиев и американският посланик Джеймс Уорлик направиха една обиколка около Президентството с електромобил Chevrolet Volt.

„Убеден съм, че 2020 г. 10% от автомобилите ще бъдат хибридни, електрически," каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев след като направи пробна обиколка електромобила, предаде агенция "Фокус".

Плевнелиев е вторият президент в света, след Барак Обама, който е шофирал такъв автомобил.

Държавният глава описа параметрите на електромобила като каза, че в градски условия няма разход на гориво.

Той е безшумен. С едно зареждане могат да се изминат 600 км. Разходът е около 2 литра на 100 км., а вредните емисии са 27 грама, когато двигателят е включен. Зарежда се за 4 часа.

"Колата към момента не е евтина, но технологиите напредват," посочи президентът. На въпрос защо е избрал именно тази марка, Плевнелиев обясни, че колата е получила през 2009 г. световна награда за иновации, а през 2012 г. вече се произвежда серийно и е избрана за кола на годината.

„Това е колата на отговорното отношение на сегашното поколение към следващото. Всеки един от нас може да даде от себе си светът да харчи по-малко енергия," посочи Плевнелиев.

„Аз съм добър шофьор. Обичам да карам коли. Имам стаж буквално на тираджиите, имам милион километри зад гърба си. Да се кара тази кола е истинско удоволствие, както сигурно и много други електрически коли, които ще се появят на пазара," посочи той.

Държавният глава направи пробна обиколка с електромобилът, като увери, че е съвестен шофьор и е взел шофьорската си книжка.

„Дори си казах, че, ако ме спрат катаджиите тук из уличките, със сигурност ще бъда доказателството, че в България правилата се спазват включително от президента," допълни Плевнелиев.

#Росен Плевнелиев #Плевнелиев #Президент на България #Джеймс Уорлик #Уорлик #посланик на САЩ #Барак Обама #електромобил

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници