Над 200 свлачища са се активизирали в последните дни

Над 200 свлачища са се активизирали в последните дни
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Над 200 свлачища са се активизирали на територията на страната в последните дни. Това информира министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова,. Тя допълни, че над 500 000 души са засегнати заради свличащите се земни маси.

Тя даде пример със затворени пътища като пътя до Крумовград, област Кърджали и пътя Кричим-Девин, които са пострадали най-сериозно и са напълно затворени.

Павлова разясни, че "Геозащити", които са към МРРБ имат ангажимент да извършват наблюдение на свлачищните процеси. Тя разясни, че към момента, спрямо базата данни, която се актуализира ежегодно в страната ни, има 1850 активни свлачища.

Регионалният министър посочи, че има разлика между срутище и свлачище.

"Когато говорим за срутище ангажиментите са на общината, на чиято територия е срутището. Когато говорим за свлачище то се наблюдава от МРРБ, но отново е ангажимент на общината да предприеме действия по аварийното му укрепване", уточни Павлова.

По думи й всяка община може да кандидатства по линия на Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, за да получи средства за бъдещо укрепване на свлачищата.

"Само средствата за укрепване на пътища са на стойност от почти 20 млн. лв. извън това са всички свлачищни процеси на територията на общините. Всички те ще кандидатстват за средства по линия на Междуведомствената комисия, но наличният бюджет за нея за тази година е едва 70 млн. лв., които са крайно недостатъчни, за да отговорят на всички нужди“, посочи Павлова.

Тя уточни, че до 26 март МРРБ ще събира информация и ще окомплектова документи за Фонд "Солидарност" към ЕС за средства най-вече за щетите от наводненията от последните седмици".

Министърът заяви, че има и трети източник на финансиране, който е чрез ОП "Околна среда" 2014-2020 г. В него са заложени 20 млн. евро, за които може да се кандидатства за превенция на свлачищата.

#свлачище #Лиляна Павлова #средства

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници