Добрев: Трябва да вложим двойно повече в „Южен поток”

Добрев: Трябва да вложим двойно повече в „Южен поток”
За АЕЦ „Белене" Добрев каза, че ще на България й е нужно удължаване на споразумението, за да вземе окончателно решение. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Ако искаме да имаме 100% собственост върху 59-километровия участък от „Южен поток”, който преминава през България, това значи, че трябва да вложим два пъти повече пари, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

„В противен случай ще имаме 50% от трасето и ще вземаме 50% от печалбата. Въпросът е какви са възможностите на държавата да финансира със 100%. Този проект струва почти 3 млрд. Само през България струва толкова по мой спомен. Въпросът е в това ние имаме ли финансирането и искаме ли да се впуснем в това”, коментира Добрев в интервю за Дарик радио.

Попитан за капаните на министъра в оставка Трайчо Трайков, както посочи премиерът Бойко Борисов, министърът припомни:

„Трайков каза, че не знае какви са мотивите за неговото освобождаване и спомена три вероятни причини – една от тях бе 59-км участък от „Южния поток”, че когато не вземем този участък това значи, че това е мотивът за неговото освобождаване".

„Този 59-км участък не е старо трасе. Това не е съществуваща тръба. То е част от тръбата „Южен поток”. Тези 59 км винаги са били част от проекта „Южен поток". Въпросът е, че ако искаме да имаме 100% собственост върху тези 59 км, това значи, че трябва да вложим два пъти повече пари”, каза още Добрев.

Той припомни, че „Южен поток” минава през цялата територия на страната и ние сме акционери в него 50 на 50.

„Имаме интерес тази тръба да премине през България. Имаме интерес за тези 59 км, те са записани като част от проекта „Южен поток” и затова премиерът го характеризира това като клопка. Не се дава никаква част от газопреносната мрежа на руснаците, изгражда се ново трасе. С „Набуко" е същото. Въпросът е да не изпадаме в чувства, а да вземем прагматично решение. Въпросът е колко ни е инвестиционният апетит. Трябвало е да се разбере преди подписването за „Южен поток”. Не може да подпишеш и после да кажеш: „Обаче аз искам тази част от 59 км да е само за нас", обясни Добрев.

За цената на природния газ министърът уточни, че на България плаща на година около 1.2 млн. долара за газ от Русия.

„Ние искаме да получим отстъпка от тази цена. Искаме да подпишем допълнително споразумение за намаляване на цените, защото газът става много скъп. Руснаците нямат мотив да направят това нещо, защото ще загубят около 50 млн. долара. От Русия обявиха, че навсякъде в Европа срещу тази отстъпка в цената те са получили нещо. Ние нищо не сме предложили на този етап”, обясни Добрев.

„Важно е да стимулираме местния добив на газ, не говорим за шистовия газ. Най-вероятно така формулираното решение на НС ще пречи на нагнетяването на количествата газ в Чирен. Не съм нито „за”, нито „против” добива на шистов газ. Хубаво е, че ще има временна комисия в рамките на 3 месеца да огледа въпроса от всички страни", подчерта енергийният министър.

За АЕЦ „Белене" Добрев каза, че ще на България й е нужно удължаване на споразумението, за да вземе окончателно решение. Срокът на настоящото споразумение изтича на 31 март.

„Текстът най-вероятно ще бъде същият като предното удължаване без никакъв ангажимент за нас. Текстът удължава срока без никакви други ангажименти. Няма да има запетайка, но трябва в това поредно продължаване най-накрая да разплетем казуса с АЕЦ „Белене", защото никой не печели от тези удължавания”, каза още той.

„Колкото повече удължаваме срока, без да имаме яснота, толкова по-трудно става вземането на решение. Следващата или по-следващата седмица трябва да излезем с ясен план какви стъпки ще предприемем. Най-вероятно 3 или 4 месеца ще поискаме да бъде удължаването", добави Добрев.

„Ние не приемаме руския проект не защото не го харесваме, а по-скоро на нас ни трябва диверсификация в ядрената енергетика. Няма трети инвеститор, за който да можем да твърдим, че на този етап ще бъде стратегически партньор по проекта АЕЦ „Белене", допълни енергийният министър.

Според него референдумът е опция, но въпросът може да бъде зададен така – трябва ли или не ядрена енергетика в България, но това не е отговор на самия конкретен въпрос. Ако има референдум, то трябва да е зададен с правилния въпрос, каза още Добрев.

#АЕЦ „Белене" #Набуко #Южен поток #енергетиката и туризма #министър на икономиката #Делян Добрев #България #Трайчо Трайков #Бойко Борисов #премиер #Русия #Европа #газ #Чирен #НС #шистов газ #референдум

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници