Оранжев код за Тунджа при Елхово

Оранжев код за Тунджа при Елхово
A A+ A++ A

Дъждовният уикенд предвещава тревоги за жителите на някои селища в Югоизточна България: хидролозите обявиха жълт код за река Сазлийка при град Гълъбово, за Марица при Харманли, Мочурица и село Воденичене, а за Тунджа при Елхово кодът за опасност е с една степен по-висок, оранжев.

Последните дни река Тунджа при Елхово беше с жълт код, но след тези дъждове нивото на водата се е повишило. Засега не се налага да бъдат евакуирани хора, съобщи пред „Фокус” заместник-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров.

„За днес прогнозата е, че ще продължава да вали над цялата страна с количества от 10 до 15 литра на квадратен метър. Утре в по-голямата част от страната отново ще вали дъжд. В Предбалкана и в по-високите полета ще вали сняг между 5-10 литра на квадратен метър, а за Източна България между 15 и 20”, обясни Гуджеров.

По думите му в по-голямата част от страната речните нива са останали непроменени. Регистрирани са колебания в рамките на плюс 12 до минус 24 сантиметра.

„Към момента наблюдаваните реки в Дунавския, Черноморския и Източнобеломорския басейн са около праговете за високи води, а в Западнобеломорския басейн около праговете за средни води. Тенденцията е, че през следващите едно-две денонощия на база на метеорологичната прогноза ще започне да се повишават нивата на реките в почти цялата страна”, добави Гуджеров.

По-съществените повишения ще бъдат в Дунавския басейн под водосборовете на горното течение на река Огоста и притоците й. При река Искър прогнозните води за 24, 25 и 26 януари ще са около и над средната многогодишна стойност, горното течение на Луда Камчия, горното и средното течение на река Тунджа, средното течение на река Марица, целият водосбор на река Арда, средното и долното течение на река Места и целият водосбор на река Струма.

#река #код #оранжев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници