За 10 дни 5 убийства: започнало е самостоятелно правораздаване

За 10 дни 5 убийства: започнало е самостоятелно правораздаване
A A+ A++ A

Поредицата убийства в последните десет дни са ясен показател, че има чувство на безнаказаност, каза бившият депутат и шеф на разузнаването Димо Гяуров. Според него това вероятно е начин за самостоятелно правораздаване.

По темата "Мокри поръчки. Заплахи и мистерии у нас" в студиото на Нова тв разсъждаваха експертите по въпроси, засягащи сигурността, проф. Николай Радулов - преподавател в Нов български университет, Димо Гяуров и Методи Андреев, бивш шеф на комисията за досиетата, сега депутат.


„Убийствата са нещо доста сложно, и това, че започнаха да следват едно след друго значи, че престъпният свят знае, че няма възможност да получи възмездие. Със сегашното ръководство на МВР могат да си позволят каквото им хрумне - без санкции, дори някой да бъде разкрит”, каза бившият секретар на МВР и експерт по национална сигурност Николай Радулов.

Според него е очевидно, че нещо куца в сектор „Сигурност“. Дълго време продължава тормозът над гражданите, грабежите и палежите са ежедневие. От септември 2011-а всяка нощ горят коли в цялата страна. Това е една епидемия, която органите за обществен ред и сигурност не могат да спрат, посочи Радулов.

Димо Гяуров потърси връзка връзка с правораздавателната система. "Може би извършителите на тези престъпления са разочаровани, че не могат по друг начин, със средствата на закона, да разчистят сметки помежду си”, допусна бившият шеф на НРС той.

Методи Андреев изрази съгласие с тази теза и допълни: „Другото е, че традиционно всеки един от управляващите гледат на МВР като на свещена крава. Като дойдем на власт ще сложим нашия човек там и проблемът приключва”, коментира той.

Депутатът е убеден, че в сектор „Сигурност“ се изискват смели мерки с нови хора – необременени с политическо минало. "Бойко Борисов се мъчи да говори като премиер на една европейска държава, но България е най-бедната и корумпирана европейска държава“, изрази съжаление Андреев.

Димо Гяуров обърна внимание на зависимостите, обуславящи това състояние: между политици и политици, между политици и "едни неприятни хора"

"Не само секторът за сигурност, а цялата държава е оплетена във финансови интереси и тези интереси движат посоките и назначенията", каза Димо Гяуров. Той е категоричен, че депутатът Делян Пеевски държи контрола над сектора за сигурност.

"Искате ми име рано сутрин - ето ви име", каза той. Радулов го подкрепи: "Пеевски не беше назначен, но неговите аватари заеха постове навсякъде в системата за сигурността".

Експертите коментираха и готовността на България пред новата голяма опасност – радикалният ислям. "Това предизвикателство не е за ден-два, а за десетилетия напред“, посочи Методи Андреев.

„Ние в България сме спрели да работим, да създаваме агентурни мрежи. Защото няма кой да разбере какви са настроенията към едни терористични евентуални атаки. В САЩ отделените средства не са адекватни на получените резултати. Факт е, че двама абсолютно несвързани помежду си терористи обърнаха Бостън наопаки. Затова считам, че в световен мащаб акцентът в борбата срещу тероризма трябва да бъдат не технологиите, а работата с хората – връзки с лица и мрежи“, каза Николай Радулов.

#убийства #безнаказаност

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници