2023: Убийствата, които разтърсиха България

2023: Убийствата, които разтърсиха България

Туитър/EWN Reporter

A A+ A++ A

Две знакови убийства през 2023 г. и обстоятелствата около една мистериозна смърт изглежда ще останат неразкрити и ще влязат в поредицата престъпления от последните 34 години, за които органите на реда не дадоха ясен отговор, а всички хипотези остават недоказани, поне засега.

Разстрелът на издирвания с червена бюлетина на Интерпол Красимир Каменов-Къро и семейството му в Република Южна Африка и убийството на бившия съветник от ДАНС Алексей Петров припомниха за гангстерските войни, замесиха и версии за преразпределяне на властта и на бизнес интереси, но и до днес, месеци след смъртта им, официални разкрития кой стои зад поръчките за тяхното ликвидиране няма.

В пълна мистерия остана и смъртта на единия от т.нар. Братя Галеви, осъдени и издирвани от години. Ангел Христов почина, според аутопсията от естествена смърт, и бе погребан в Дупница, а новината за смъртта му обиколи медиите само няколко дни след убийството на Къро. Разследващите така и не изясниха как издирван от години се оказа мъртъв в родния си град, кога и как се е върнал в България, нито успяха да дадат отговор на въпроса знаят ли къде е другият осъден и издирван - Пламен Галев.

През годината смъртта си намериха и други, станали жертва на задълбочаващите се разриви в обществото и на масовото нарушаване на елементарни правила, например като тези за движение по пътищата, но и на отсъствието на адекватни действия от отговорните институции.

Психологът Иван Владимиров-Нав бе застрелян във входа на блока, в който живее след продължила години наред междусъседска война, за която полицията е останала сляпа и глуха, а жалбите са оставали без адекватна институционална реакция.

Димитър Малинов, на 24 години, изчезна на 20 юли вечерта, тръгвайки си от дома на майка си в Цалапица, но около седмица по-късно бе открит мъртъв. Двама близнаци бяха задържани и предадени на съд за укриването на тялото му, а соченият за физически извършител на убийството Рангел Бизюрев бе арестуван на 29 ноември в Дания. Случаят предизвика масови протести в Цалапица и доведе до няколко оставки в МВР заради неадекватните действия на разследващите случая.

Кристина Благоева бе намерена мъртва в багажника на автомобила си, а по случая бе задържан и обвинен бивш интимен партньор, с когото била разделена. Младата жена се е страхувала за живота си и е потърсила помощ от неправителствена организация, нейни близки и колеги са знаели за заплахите и че се е притеснявала, но така и не е е решила да подаде сигнал в полицията или в прокуратурата. Смъртта й бе един от поредните случаи на домашно насилие.

Други трима души намериха смъртта си в София при две различни катастрофи, които доведоха до мащабни граждански протести. На 8 май на бул. "Сливница" при пресичане загинаха Анна-Мария Милчева и Явор Стоянов, а на 3 септември пиян шофьор блъсна и уби 15-годишния Филип Арсов в центъра, на кръстовището на ул. "Гурко" и ул. "Шишман". Инцидентът доведе до блокади на кръстовището, а след това и до ремонт, при който пешеходната пътека, на която загина момчето, бе повдигната, но все още няма подходяща маркировка.

"Дневник" обобщава най-важното за тези случаи, които са симптоматични за бездействието или безсилието на институциите.

Красимир Каменов-Къро: Издирван, обвиняем, разстрелян в Кейптаун

Издирваният от Интерпол за изнудване, заплаха за убийство и убийство Красимир Каменов - Къро, беше убит в ЮАР на 25 май. От местната полиция съобщиха официално, че четири тела са открити в Константия, луксозно предградие на Кейптаун, около 8.20 ч. местно време. Освен Каменов бяха застреляни съпругата му, детегледачката и охранител.

Преди това - през март - Каменов беше обявен от ръководството на прокуратурата и от бившия главен прокурор Иван Гешев като част от заговор срещу него. Като доказателство бяха огласени аудиозаписи на негови разговори с неизвестен произход, както и писма и бележки, в които той се споменава. Гешев обяви на пресконференция, че записаните разговори и писмата разкриват "заговор за убийството му".

"Криминален авторитет": Кой беше Красимир Каменов-Къро

Месец след пресконференцията и преди разстрела в Кейптаун, на 7 април прокуратурата съобщи, че е образувала досъдебно производство за организирана престъпна група за търговия с влияние с цел дискредитиране и отстраняване на висши магистрати и полицейски служители, второ дело срещу престъпна група за извършване на убийства и трето производство за данъчно престъпление. Освен това, че има наредени проверки на всички институции - ДАНС, данъчни, полицаи, антикорупционната комисия, за да намерят доказателства срещу обвиняемите, сред които Каменов.

Той беше задочно обвинен от прокуратурата в убийство, заплаха за убийство и изнудване. Според Софийската градска прокуратура той е поръчител на убийството на Любомир Иванов, бивш служител на МВР. Държавното обвинение съобщи, че вероятното местонахождение на Къро е в Южна Африка, което се оказа точно така. През април БНТ съобщи за данни на прокуратурата, че Каменов е поръчал общо осем убийства.

Тогава пред "Дневник" разследващият журналист Димитър Стоянов от Bird.bg коментира: "Къро притежава доказателства за криминално минало за някои много сериозни фактори в ГЕРБ и ДПС".

Най-известният бизнес на Каменов и бившата му съпруга е участието им в "Слатина - Къра" АД, което придоби зеленчуковата борса в столичния квартал Слатина. Името на Каменов се споменаваше и покрай скандала с контрола на лабораторията за фитосанитарния контрол и със "златния гьол" на ГКПП "Капитан Андреево" - първо те са експлоатирани от Къро, но след това е надделял Христофорос Аманатидис -Таки чрез Размиг Чакърян-Ами, по информация на "Капитал". Покрай смъртта му се разбра, че Къро и Таки в последните години не работят като дует и между тях има конфликт.

Години наред двамата бяха сред имената, споменавани само в медийни публикации, по-често свързани с миналото на групировките, отколкото със сегашните им дейности. Неофициални информации разказваха за влиянието на Къро, връзки с политици и ролята на различни пазари, свързани с нерегламентирана дейност. Как изглежда Каменов видяхме за първи път от негова снимка, с която беше обявено издирването му с "червена бюлетина" от Интерпол през април - само месец преди да бъде убит.

Какво се случва с разследването на убийството на Каменов все още не е известно. Няма официална информация с какви доказателства разполагат местните власти в Кейптаун и по какви версии работят. "Дневник" отправи официални въпроси към Министерството на външните работи по случая, но до публикуването на този текст, не получихме отговори.

Ангел Галев: осъден, издирван, починал от естествена смърт

За смъртта на Ангел Христов се разбра в началото на юни, само няколко дни след убийството на Красимир Каменов - Къро в Република Южна Африка. Информацията се появи първо в медийни публикации, а погребението му беше спряно, за да му бъде направена аутопсия. Според обявените от нея публични резултати - той е починал от инфаркт.

Смъртта на единия от "Братя Галеви" остава мистериозна заради серия от неясноти по случая. В смъртния акт на Ангел Христов е посочено, че е починал в частната болница "Свети Иван Рилски 2003" в Дупница като съобщението за смъртта е подписано от лечебното заведение. Малко по-късно управителят на болницата д-р Ени Лефтеров обяви, че Христов е починал в дома си в с. Ресилово към 22 ч. в петък (2 юни).

Пламен Галев и Ангел Христов се издирват официално с червена бюлетина на Интерпол в целия свят от 2012 г., когато двамата бяха осъдени окончателно по няколко обвинения - организиране, ръководене и участие в престъпна група за принуда, изнудвания, извличане на облаги чрез внушаване на страх. След съдебна сага, продължила на три инстанции няколко години, Върховният касационен съд окончателно присъди по пет години затвор, който трябваше да излежат в затвор на минути от дома си.

Пет дни след обявяването на присъдата Галеви вече се бяха укрили. Две седмици по-късно беше подпалена колата на сина на свидетелка срещу тях. Следващия месец бяха обвинени задочно в пране на пари. Комисията за конфискация поиска да им бъде отнето имущество за 4.25 млн. лв. В началото на 2013 г. Бойко Борисов - тогава премиер, съобщи, че службите знаят къде се крият Галеви. Никога обаче не стана известно да са локализирани някъде, независимо от слуховете, че живеят в Дубай или в ЮАР.

Официално няма никаква информация по какъв начин (легално или не) кога, откъде и как точно се е върнал в България Ангел Христов и дали изобщо е напускал страната. Личната карта на Ангел Христов Христов, която била представена за издаването на смъртния акт, била валидна до 2018 г.

След погребението пред журналисти отец Георги Паликарски, който е трябвало да извърши и опелото, разказа, че през годините след "заминаването им" са поддържали връзка, получавал и есемеси за празниците.

Смъртта на Ангел Христов логично повдигна и въпроса къде е в момента Пламен Галев и дали също не се намира в България, но институциите не са дали задоволителен отговор на нито един от тези въпроси.

Алексей Петров: Бивша барета, подсъдим, "логистик за правителството", застрелян

Бившата барета, бивш съветник в ДАНС и преподавател по национална сигурност Алексей Петров (61 г.) беше застрелян в гориста местност в столичния квартал "Драгалевци" на една от редовните си разходки на Витоша. Жената, която го е придружавала, също бе простреляна, но животът й бе спасен. МВР започна мащабно разследване и издирване на стрелеца, но четири месеца по-късно няма нито задържан(и), нито обявен заподозрян.

Алексей Петров е сочен като едно от знаковите лица на прехода в България не само заради позициите и влиянието му над сенчестата и официалната власт в държавата, но и защото биографията му показва ясно модела, по който се развиха процесите в страната. Петров премина пътя от барета и служител на бившата Държавна сигурност, през силовото застраховане през 90-те години на 20 век до спецслужбите, бизнеса, обществената дейност и преподаването в университет. Смесването на множество роли, пораждащи огромно количество конфликти на интереси, прави много трудно разследването, коментираха анализатори след разстрела.

В седмиците и месеците преди убийството Алексей Петров се появяваше все по-често с публични коментари - първо по повод исканата оставка на вече бившия главен прокурор Иван Гешев, а след това и със заявка в началото на юни за пост в службите за сигурност. Заяви и че би се занимавал с "икономическа сигурност", за което смята, че има експертиза. Даде за пример, че би се върнал в ДАНС, където е работил. По-късно беше посочен от лидера на ГЕРБ като фактор, изиграл роля за съставяне на новото правителство. Най-общото обяснение беше: "познавайки се с Бойко Борисов и бащата на Кирил Петков покрай бойните изкуства" говорил с отговорните за сформирането на кабинета, за да се съберат на преговори. И лидерът на ГЕРБ, и Кирил Петков дадоха противоречиви отговори за ролята на Петров, като съпредседателят на "Продължаваме промяната" не обича да коментира темата.

В момента разследването изглежда буксува заради липсата на заподозрени и задържани. Последната официална информация е, че Софийската градска прокуратура, която води досъдебно производство срещу неизвестен извършител, е поискала да бъде назначена експертиза на айфона Алексей Петров, което евентуално може да внесе яснота за евентуалния мотив за стрелбата срещу него.

Иван Владимиров-Нав: Как един куршум сложи край на дългогодишен междусъседски спор

Убийството на психолога Иван Владимиров-Нав попадна в криминалните хроники след като години наред институциите не са направили абсолютно нищо, за да предотвратят фаталния край на един отдавна тлеещ междусъседски спор в кооперация на столичната улица "Черковна". Война между две семейства, започнала с взаимни обвинения, жалби и закани, завърши с куршум на 8 февруари вечерта.

Подсъдим за убийството е бившият служител на МВР Румен Тонев, който е напуснал системата преди 23 години, а оръжието му се оказа законно притежавано.

Делото за убийството на Владимиров все още се гледа на първа инстанция пред Софийския градски съд. Румен Тонев е подсъдим за това, че е застрелял с един куршум в главата съседа си около 22:30 ч. в жилищна кооперация на ул. "Черковна" в София. По време на разследването бе съобщено, че повод за убийството е поредният скандал.

От 2020 г. и от двете страни са постъпвали сигнали в МВР - общо 12. Повечето от тях били от страна на Румен Тонев, който се оплаквал, че съседите му вдигат шум.

Смъртта на Иван Владимиров, която той самият е допускал, повдигна серия от въпроси - за това как реагират институциите и реагират ли изобщо при взаимни жалби между съседи; за това как се получава право на оръжие и колко са бившите служители на МВР и бившите военни, които все още имат оръжие в дома си.

Цалапица: Разследващите показаха бездействие, некомпетентност или чадър

Убийството на един 24-годишен мъж предизвика гневна вълна от протести и недоволство не само в родното му село Цалапица, но и в София и доведе до блокиране на пътища от страна на близки и роднини, които се опитваха по всякакъв начин да накарат полицията да работи и обвиняваха разследващите, че са разпънали чадър над сочения за физически извършител.

Димитър Малинов, на 24 години, изчезна на 20 юли вечерта около 22 - 22.30 ч., тръгвайки си от дома на майка си в Цалапица, за да отиде в Стамболийски, където живее с баща си. Полицията е уведомена веднага. Седмица по-късно - на 27 юли, тялото на Димитър Малинов бе открито заровено извън селото. Според съдебномедицинската експертиза и според прокуратурата смъртта е настъпила веднага в резултат на тежък побой. Мотивите и причините за смъртоносния побой тепърва ще се изясняват.

Малко след изчезването на Димитър майка му Атанаска Благоева твърди пред медиите, че момче от селото е търсило сина й да го бие. Заподозреният Рангел Бизюрев обаче напуснал страната на 24 юли, четири дни след убийството, с полет от София за Германия. Майката разказва, че е сигнализирала полицията два дни по-рано, на 22 юли: "Изпуснаха го, ние сигнализирахме в събота, можеше да го потърсят в неделя."

След натиск от страна на близки и приятели на убития, разследващите установяват, че заподозреният за физически извършител на убийството е купил билета за Германия преди престъплението.

По случая имаше сериозни критики към полицейската работа от страна на жители на Цалапица, които твърдят пред медиите, че не полицията, а доброволци от селото открили на записи на камери как на 20 юли, след като си тръгва от дома на майка си, Димитър Малинов е качен в голям черен мерцедес, който се оказал на бащата на братята Борислав и Валентин Динкови. Близнаците са задържани на 31 юли, а прокуратурата установява и твърди, че те са участвали в укриването на трупа.

След продължило няколко месеца международно издирване, в края на ноемрви Рангел Бизюрев бе задържан в Дания по искане на българската прокуратура, а показанията, които ще даде, ще бъдат ключови за разследването по случая.

Домашно насилие: Кристина Благоева бе намерена в багажник

Кристина Благоева е на 32 години и за последно е видяна жива на 3 април, когато си е тръгнала от работа. Притеснявала се е за живота си, била е заплашвана неведнъж. Свързала се с неправителствена организация "Анимус", но така и не се е решила да подаде жалба в полицията срещу човека, който я е притеснявал. В последния ден от живота си Кристина Благоева оставила на работното си място бележка, на която написала: "Ако се случи нещо с мен, да търсят Калоян".

Охранителна камера е заснела как Кристина Благоева се качва на колата си и потегля. Друга я заснема как шофира с висока скорост по една от улиците в близост до офиса ѝ. След това следите й се губят в продължение на 3 дни. На 6 април убитата жена е намерена с две огнестрелни рани в багажника на автомобила си в София, в който е била вкарана след като е застреляна. Задържаният и обвинен за убийството й Калоян Каймакчийски е неин бивш колега. Двамата са имали интимна връзка, но към момента на убийството са били разделени, а Каймакчийски бе задържан и обвинен за смъртта й. Делото срещу него все още не е започнало в съда.

Кристина Благоева е една от многото жертви на домашно насилие през 2023 г., а другият емблематичен с агресията си случай за годината е този с 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора, който предизвика масови протести в цялата страна и доведе до спешни законодателни изменения в Закона за защита от домашното насилие. През ноември от МВР отчетоха сериозен ръст на сигналите за домашно насилие, като има и увеличение на броя на досъдебните производства, отбеляза миналия месец главният секретар на МВР Живко Коцев.

"До този момент са регистрирани 1359 случая спрямо 749 през 2022 г. т.е, 81.4% увеличение на проявите на агресия в домашни условия, това е изключително обезпокоително", обобщи актуалната статистика главният секретар на МВР.

Последните стъпки на Ани и Явор по пешеходната пътека на бул. "Сливница"

Явор Стоянов е на 22 г., а Анна-Мария Малчева е на 24 г. Двойката прави последните си стъпки на столичния бул. "Сливница" на пешеходна пътека в 00.23 ч. на 8 май. Младежите са пометени от автомобил, който малко след това се е ударил в метален стълб вдясно, по посока на движението. Зад волана е 18-годишният Адриан Антонов, който не е употребил алкохол или наркотици, но шофира с превишена скорост - според експертизата в момента на удара тя е била около 94-96 км/ч.

Адриан Антонов е освободен от ареста 2 месеца по-късно, а съдът го пуска от ареста срещу най-леката мярка за неотклонение "подписка", защото престъплението е извършено по непредпазливост и по закон Антонов не може да стои повече от 2 месеца в ареста. В съдебната зала ученикът съжалява за случилото се и твърди, че е бил заслепен от насрещно движещ се автомобил, какъвто обаче разследващите не са установили.

Техни близки, роднини и приятели дни наред затварят движението по столичния булевард с настояване за спешни мерки от страна на институциите, които ефективно да спрат катастрофите с жертви.

Пиян шофьор с дете в колата помете ученик в центъра на София

Шофьор, чиято проба е установила над 2 промила алкохол, блъсна и уби 15-годишно момче на пешеходна пътека в центъра на София. Инцидентът е станал около 21:17 часа в събота (2 септември) в района на кръстовището на улиците "Генерал Йосиф Гурко" и "Цар Иван Шишман". Колата е влачила детето около 100 метра преди да спре, а пред очевидците шофьорът казал, че е натиснал газта, за да мине преди момчето през пешеходната пътека.

37-годишният Петър Тодоров, който бе задържан и обвинен за смъртта на ученика, е заявил, че е изпил 6 бири преди да седне зад волана. В колата му са пътували жена и детето им, а според експертиза той е шофирал с около 88 км/ч над ограничението при ограничение от 30 км/ч.

Случаят бе поредният, който събра близки, роднини и съученици на момчето, които дни наред се събираха на мястото на инцидента и припомняха какви мерки искат от институциите.


#убийства #обзор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници