Погребват ромско бебе след намесата на премиер и омбудсман във Франция

Погребват ромско бебе след намесата на премиер и омбудсман във Франция
A A+ A++ A

Кметът на френския град Шамплан - Кристиан Льоклк, бе подложен на ожесточени критики, след като отказа ромско бебе да бъде погребано в общинското гробище, на 14 км южно от Париж. Градоначалникът (на снимката долу), се мотивира с това, че гробището е за тези, които плащат местни данъци.

„Думите ми са извадени от контекста”, защити се Льоклерк и заяви, че съжалява за казаното.

Бебето - Мария Франческа, родена на 14 октомври, починала на 26 декември в болницата в Корбей Есон от синдром на внезапната детска смърт. Родителите - румънски роми на около 30 години, имат и две момчета - на 5 и 9 години, които ходят на детска градина и училище в Шамплан. Семейството, което е от 8 години във Франция,

живее в покрайнините в ромски лагер без ток и течаща вода

Кметът на близкия град Вису Ришар Транкиер обяви, че детето ще бъде погребано днес там и че това е въпрос на човечност. Разходите ще покрие асоциация, която помага на ромите, а ковчегът вече е платен от семейството.

Въпреки че Льоклер отхвърли твърденията, че не е разрешил на родителите да погребат детето в гробището на града, случаят предизвика гневна реакция и обвинения в антисемитизъм.

Премиерът на страната определи случая като „обида за Франция”, а френският омбудсман започва разследване 

Бебето е било родено в средата на октомври и е починало на 26 декември вследствие на синдрома на внезапната детска смърт.

Жак Тубон, омбудсманът, заяви, че е „шокиран и потресен” от случая, подчертаващ напрежението във Франция в отношенията с ромите, повечето от които са от Източна Европа.

Повечето от около 20-те хиляди роми във Франция, които са предимно от Румъния и България, имат ограничен или никакъв достъп до удобства, посочват световните агенции.

#бебе #погребение #роми #ромско #омбудсман #Франция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници