Не оставяйте бебето да спи в тази позиция

Не оставяйте бебето да спи в тази позиция

canva

A A+ A++ A

Появата на бебето може да бъде най-щастливото събитие в живота на една двойка, както и тяхна сбъдната мечта. Покрай новия живот в дома започват и новите тревоги на родителите. Всеки иска само най-доброто за детето си, но понякога в стремежа си да сме идеални родители допускаме грешки. При това някои от тях са толкова сериозни, че могат да бъдат фатални.

„Спането в наклонена позиция, като например в люлеещ се стол, може да изложи бебетата на риск от задушаване“, съобщиха изследователи от британска благотворителна организация, чиято цел е предотвратяване на неочаквани смъртни случаи в ранна детска възраст - Lullaby Trust.

Експертите обясниха, че най-безопасният вариант за бебетата е да спят по гръб. В този случай детето трябва да бъде поставено на твърда повърхност, за да избегне случайно накланяне на главата си напред. Тази позиция увеличава риска от стесняване на крехките дихателни пътища, което от своя страна увеличава вероятността от синдром на внезапна детска смърт.

Експертите от Lullaby Trust също препоръчват да се уверите, че в креватчето няма разхлабени чаршафи, одеяла или възглавници. Факт е, че някои бебета, които активно се движат в съня си, често са склонни да дърпат плата над главите си, поясня Флагман.

Това води не само до риск от задушаване, ами и от опасност бебетата да се задавят с плата. По същата причина не се препоръчва напълно да покривате детето с одеяло - горният му ръб не трябва да се намира над линията на раменете.

#бебе

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите