Нови правила: Дивите бозайници остават извън цирка

Нови правила: Дивите бозайници остават извън цирка
снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Първите дни на новата година носят нови правила. Едно от тях гласи забрана за диви бозайници в цирка. Ограничението е част от промените в Закона за защита на животните. Заради него обаче се стигна до разногласия между природозащитници и циркови артисти, съобщава ТВ7.

Според забраната от 1 януари 2015 г. ако отидем на цирк не би трябвало да може да видим отблизо тигър, лъв, жираф, носорог или хипопотам. Всъщност ограничението не важи за животни уловени в дивата природа, а става въпрос за диви животни, които по класификация са диви. За тях е несвойствено да изпълняват номерата, които правят.

Според природозащитниците две са причините за промените - хуманното отношение към животните и безопасността на зрителите.

България не е единствената страна от ЕС, която въвежда тази забрана. Подобни ограничения има в Белгия, Австрия, Холандия, Малта, Кипър и Гърция.

Според Александър Балкански обаче този закон е дискриминационен спрямо дресьорите от тези държави, които доскоро работеха и у нас. Въпреки това, собственикът на най-големия цирк у нас ще се съобрази с новата забрана и тази година животните, които ще гастролират с цирк "Балкански" ще бъдат само кучета, две камили и екзотични птици.

#цирк #животни #забрана #ограничения

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници