ГЕРБ: България няма пари за научни изследвания, разчита на иновации

ГЕРБ: България няма пари за научни изследвания, разчита на иновации
ГЕРБ представи националните приоритети на среща с президента Росен Плевнелиев. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България не може да си позволи да провежда скъпоструващи фундаментални научни изследвания, но същевременно разчита на иновациите за икономически растеж, според приоритетите на управляващата партия ГЕРБ.

На срещата с президента Росен Плевнелиев в рамките на „месеца на политическите консултации" от ГЕРБ представиха националните си приоритети, сред които не фигурират научните изследвания.

Страната ни, според управляващите, може да си позволи единствено да насърчава включването на български учени в международни изследвания, за да поддържа нивото на фундаменталните науки в страната.

Икономическия растеж, заетостта и високите доходи се очертават като най-важни цели на страната ни от управлението.

Тъй като едва половин милион българи работят в сектори с голяма добавена стойност, затова правителствената политика трябва да спомогне за създаването на поне още толкова качествени работни места и осигуряването на работна сила за тях, смятат от ГЕРБ.

От партията отбелязват, че българската икономика не може да бъде еднакво добра в производството на всяка една стока и услуга, затова страната трябва да се ориентира към секторите, в които има потенциал за развитие като информационните технологии и електрониката, земеделието и хранително-вкусовата промишленост, логистика и транспорт, туризъм.

ГЕРБ отбелязва, че България има голям потенциал в сектор здравеопазване, включително в областта на здравен туризъм.

Партията на премиера Бойко Борисов отбелязва като приоритет и развитието на малкия и среден бизнес с аргумента, че „генерира повече от половината БВП на страната и осигурява над 76% от заетостта в икономиката".

ГЕРБ залага като национална цел да подобри връзката между бизнеса и образованието.

Правителството подчертава, че макроикономическата среда да остане стабилна независимо от случващото се в еврозоната, но част от този приоритет е самото членство в еврозоната.

Членсвтото в Шенген също е приоритет на ГЕРБ.

Решенията на казусите в енергетиката е друг национален приоритет според управляващите.

Реализиране програмата за Енергийна ефективност е особено важно, както и диверсификацията на източниците, като изрично се подчертава, че търсенето на нови възможности като шистов газ ще става само след гаранции за безопасност за природата и населението.

„Предпазливата позиция на правителството по големи енергийни проекти като Бургас-Александруполис и евентуалния добив на шистов газ на територията на страната подчертават ангажимента към опазване на природата," пише в документа с националните приоритети на ГЕРБ.

ГЕРБ се ангажира да продължи борбата с корупцията и организираната престъпност, както и работата по съдебната реформа, а също и работата по реформите в социалните системи - пенсионна и здравноосигурителна.

#ГЕРБ #национални приоритети #Бойко Борисов #научни изследвания #реформа #енергетика #шистов газ #БВП #бизнес #икономика #логистика #транспорт #земеделие #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници