"Киномания" с 60 филма от топ фестивали във Венеция, Лондон и Рим

"Киномания" с 60 филма от топ фестивали във Венеция, Лондон и Рим
Филм за Татяна Лолова, един от акцентите на "Киномания"
A A+ A++ A

Общо 60 актуални заглавия от големите европейски фестивали във Венеция, Лондон и Рим ще има в афища на 28-ата "Киномания" (13-30 ноември), съобщиха организаторите от НДК.

Фестивалът ще предложи за всекиго по нещо в категориите "Фестивал на фестивалите", "Киното и неговата история", "Класически удоволствия", "Фестивал на френското кино", "Детско кино", "Кулинарно кино", италиански филми, български продукции и др.

Нямаме причини да се оплакваме от липса на интерес на публиката и може би този интерес се дължи именно на нашите мотиви за подбор – разказ, творци, изкуство, каза директорът на фестивала Хермина Азарян.

Сред лентите са

последният филм на Уди Алън – "Магия в полунощ"

"Госпожица Юлия по Стринберг" на Лив Улман и с участието на Джесика Частейн и Колин Фарел, "Облаците на Силс Мария" с Жюлиет Бинош, "Г-н Търнър" на Майк Лий (с награда от Кан за най-добър актьор на Тимоти Спол), както и вече нашумелият "Игра на кодове" - с Кийра Найтли и Бенедикт Къмбърбач, спечелил Голямата награда на публиката във фестивала в Торонто.

Хитовете в програмата включват и "Измет" – реплика на "Беднякът милионер" с режисьор Стивън Долдри, както и "Рио, обичам те", в който участва цяло съзвездие от актьори - Венсан Касел, Ванеса Паради, Джон Туртуро, Харви Кайтел и др.

Българските филми са шест

Освен игралния - "Потъването на Созопол", ще видим документалната продукция на журналиста Диана Иванова - "Чуй", за историята на радио "Свободна Европа" и влиянието му в България в годините на комунизма, телевизионни филми от поредицата "Непознатите" на Георги Тошев – три завладяващи истории - за "АББА", Татяна Лолова и Богдана Карадочева, както и документалният филм на Коста Биков за легендарния кинопросветител Тони Андрейков – "Гражданинът кино".

Несъмнено, акцент за родната публика ще бъде

лентата за голямата ни актриса Татяна Лолова

която отбелязва 80-годишен юбилей. "Татяна Лолова е явление в българското кино – изключителна актриса, а филмът за нея не се връща назад във времето. Появяват се хора, които никога досега не са се показвали на екран. Чрез живеенето й днес и сега, чрез случки през няколко месеца, всъщност се разказва целия живот на голямата актриса", разказа Тошев.

Тази година прожекциите за малчуганите в зала 1 на НДК ще са безплатни. Сред акцентите са екранизации по "Пинокио", "Емил от Льонеберя", версия на историите за Петсън и Финдъс, както и анимацията "Мумините на Ривиерата", създадена по случай 100-годишнината от рождението на Туве Янсон.

Прожекциите са в зала 1 на НДК, кино "Люмиер", "Одеон", Дома на киното, Евросинема, Културен център G8, както и в Пловдив и Варна. Билети се продават на касите на НДК, като пакетни цени осигуряват до 50 % отстъпка от цената.

---

Материалът е подготвен от Даниел Димитров.

#Киномания #кино #филм #филми #Уди Алън #Татяна Лолова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници