13 начини за пестене на ток

13 начини за пестене на ток
Снимка: bg.wikipedia.org
A A+ A++ A

Партия “Зелените” предлага 13 начини за пестене на енергия. Според природозащитниците енергийният отрасъл е в най-дълбоката си криза за последните десетилетия.

„Натрупаните милиарди левове загуби са следствие от провеждането на очевидно губещи мегаломански политики като изграждането на нови ядрени мощности в Белене, строителството на „Южен поток“ при цена в пъти по-висока от аналогични проекти, както и недалновидната политика по отношение на възобновяемите енергийни източници. Всички тези грешки стимулираха корупцията на висши нива в българската политика, като управляващите ще искат всички ние да платим сметката накрая“, смятат „Зелените“.

Начини за намаляване на разходите за енергия на бизнеса и домакинствата:

1. Намаление на крайната консумация на енергия от домакинствата и фирмите, чрез насърчаване на мерки, политики, иновативни технологии и демонстрационни проекти, стимулиращи пестене и намаление на крайното потребление на електро- и отоплителна енергия и горива.

2. Реализиране на мащабни програми за саниране на сградния фонд в домакинствата, публичните институции и индустрията.

3. По-голяма прозрачност и публичност при разработката на политики и програми в областта на енергетиката, както и ценообразуването за крайния потребител, така че да бъде ясно кой и как заплаща всички преки и скрити разходи в отрасъла.

4. Създаване на подходящи финансови инструменти и прилагане на иновативни решения и политики, които да стимулират дейностите по повишаване на енергийната ефективност на българската икономика и домакинства.

5. Подобряването на енергийната ефективност да се наложи като основополагащо изискване при разработката и прилагането на стратегически и законодателни актове, мерки и технологии в областта на енергетиката.

6. Стимулиране развитието и ползването на обществения транспорт, включително и на велосипедния, за сметка на частните автомобили.

7. Реализиране на пилотни проекти в областта на „умните“ електроенергийни мрежи, позволяващи намаляване на разходите и консумацията по цялата верига на производство, пренос и разпределение на енергия чрез въвеждане на устройства, обезпечаващи пълноценното използване на съществуващите мощности, както и за развитие на „умни“ градове, които използват информационните и комуникационните технологии и иновациите за намаляване на въглеродните емисии при осъществявани на дейности, свързани с осветление в обществени зони, обществен транспорт, озеленяване, охрана на обществения ред, приоритетно използване на ВЕИ и пр. Прилагане на мерки за целенасочено стимулиране на фирми и научни институции, които извършват проучвания и разработки в тези области и прилагане на добрите международни практики.

8. Активен диалог с бизнеса и гражданското обещество при разработката и прилагането на политики и програми за развитие на българския енергиен сектор.

9. Гарантиране независимостта на ДКЕВР чрез участието на гражданските и браншовите организации в избора и отзоваване на неговите членове и финансиране на дейността му чрез генериране на собствени средства и засилване на регулаторната и аналитичната му дейност.

10. Контрол върху дейността на ЕРП-та и големите ВЕИ производители, на база на реален икономически анализ на дейността им и в прозрачен диалог с тях и гражданското общество, а не чрез налагане на „кухи“, и често противоконституционни, административни мерки и глоби.

11. Стимулиране на производството на енергия от ВЕИ в домакинствата и малките и средните предприятия и ферми чрез намаление на бюрократичните процедури.

12. Приоритизиране на развитието на интерконекторните връзки за пренос на енергия и горива с Гърция и Турция.

13. Прилагане на посевместни мерки за намаляване на негативното въздействие от промените в климата и адаптация към тях в енергийните политики и производството на енергия.

#Зелените #енергия #домакинства #бизнес #пестене #разходи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници