В България няма кашкавал по БДС

В България няма кашкавал по БДС
Общо 14 фирми в България са придобили сертификат за производство на млечни продукти по стандарт, но нито една не произвежда кашкавал по него. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Общо 14 фирми в България са придобили сертификат за производство на млечни продукти по стандарт, но нито една не произвежда кашкавал по него.

„Преди повече от година у нас влезе в сила стандартът за производство на кашкавал. Въпреки това до този момент нито една млекопреработвателна фирма не произвежда висококачествен продукт по БДС“, заяви пред БНТ зам.-председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Симеон Присадашки.

„Процедурата за вземане на лиценз за производство под марката БДС е много тежка и за мен е неработеща. Просто тя отблъсква част от фирмите да защитят този стандарт. Според производители, ако кашкавалът е произведен по стандарт, това не означава, че ще се купува повече. Към момента дори няма сериозен интерес към подобен асортимент“, обясни Присадашки.

Присадашки каза още, че съществува практиката да се обявява, че продуктът е приготвен от българско мляко, а в действителност суровината да е от чужбина.

„Качественото мляко в България не е достатъчно. Определено в България фермерското мляко, мисля, че към днешна дата е не повече от 60% от количеството на сурово мляко в страната“, посочи Присадашки.

#кашкавал #БДС #стандарт

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници