Отблокират средствата по ОП „Околна среда“ към октомври

Отблокират средствата по ОП „Околна среда“ към октомври
„Парите за екология няма да бъдат размразени по-рано от октомври“, съобщи министърът на околната среда и водите Светлана Жекова. Снимка: ogra.bg
A A+ A++ A

„Парите за екология няма да бъдат размразени по-рано от октомври“, съобщи министърът на околната среда и водите Светлана Жекова. В момента усилията са съсредоточени върху минимизиране на риска от загуба на европейски средства. Затова трябва да се ускори процеса на проверка на проектите и по-бързо разплащане към общините, както и подготовката на докладите към Националния фонд. Към някои прокети ще бъдат подписани анекси за удлъжаване изпълнението на договорите.

„През август ЕК е изпратила писмо за около 50 млн. евро автоматична редукция и поради това усилията ни ще бъдат насочени към минимизирането на други евентуални загуби. Голямата ни цел остава изпращането към Националния фонд за сертифициране на общо 747 175 824,56 лв., за да минимизираме загубата на средства по ОПОС за 2014 г.“, заяви министърът.

Спиридон Александров вече не е ръководител на Управляващия орган. За това място е определена Яна Георгиева, която е работила в структурата в продължение на години.

„Предстои ни динамична работа през следващите седмици, защото исканията за плащания, които чакат проверка (верификация), са за малко над 300 млн. лв. Това е тежък процес, за който сме мобилизирали целия капацитет на съответното звено на Управляващия орган. Получихме съдействие за дейността и от проверяващите органи на Министерството на финансите и на Министерството на труда и социалната политика. Поискали сме допълнително обучение от страна на Изпълнителна агенция "Одит на средствата от Европейския съюз", допълни министърът.

Водният сектор ще продължи да бъде приоритет. ВиК инфраструктурата отново заема централно място, но също така ще бъдат насочени усилия към предотвратяване на вредното въздействие на водите и опазване на чистотата на водните ресурси.

През следващия програмен период ще бъдат засегнати и две нови теми - въздухът и климатът.

#Светлана Жекова #Спиридон Александров

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници