Близнашки скри данните си от декларацията за конфликт на интереси

Близнашки скри данните си от декларацията за конфликт на интереси
Проф. Георги Близнашки Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Шестима от служебните министри са декларирали несъвместимост с постовете, които заемат, а премиерът Георги Близнашки и четирима министри се възползваха от правото си по закона за защита на личните данни да скрият декларациите си за конфликт на интереси, съобщава „Дневник“.

Несъвместимост с поста заради участие в неправителствени организации и търговски дружества имат вицепремиерът и правосъден министър Христо Иванов, вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова, както и министрите Васил Щонов (на икономиката), Мартин Иванов (на културата), Евгения Раданова (на спорта) и Велизар Шаламанов (на отбраната). По закон те трябва да отстранят проблема до един месец.

Министрите не могат да заемат друга държавна длъжност, да развиват търговска дейност, да участват в управата на неправителствени организации. Забранено е и упражняването на свободна професия освен научна и преподавателска дейност, както и упражняване на авторски права.

Премиерът Близнашки и министрите Румяна Коларова (на образованието), Мирослав Ненков (на здравеопазването), Николина Ангелкова (на транспорта) и Даниел Митов (на външните работи) са се възползвали от становище на Комисията за защита на личните данни от 2009 г., според което хората на публични длъжности могат да поискат декларацията им по закона за конфликт на интереси да не се публикува.

#Георги Близнашки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници