Близнашки обвини президента за провала на референдума

Близнашки обвини президента за провала на референдума
снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Преподавателят по конституционно право и бивш служебен премиер Георги Близнашки определи като голям провал гласуването за референдума в ефира на бТВ. По думите му президентът Росен Плевнелиев носи голямата отговорност за този провал.

Близнашки беше инициаторът за събирането на подписи за референдум и заяви, че е бил изненадан, че държавният глава не го е потърсил, когато е решил повторно да внесе въпросите за общественото допитване, защото е имал какво да каже.

„Той носи огромна отговорност за провала, който се състоя в НС. Въпросите, особено за мажоритарния вот, трябваше да бъдат конкретизирани. Неслучайно беше казано, че той е бламиран”, подчерта Близнашки, който беше посочен за служебен премиер именно от Плевнелиев.

По думите му принципната грешка, която е била допусната е, че не са били конкретизирани някои от въпросите.

„По принцип резултатите от този референдум ще бъдат във вреда особено на малките партии и затова с лекота бламираха инициативата, но те бяха улеснени от самите инициатори”, посочи конституционалистът.

Близнашки отбеляза още, че съдебната реформа се е забавила твърде много и сега всичко се прави презглава.

Той отново подчерта, че намеренията на министъра на правосъдието Христо Иванов са изключително вредни. „Самият Христо Иванов е един голям провал – не говорим само за предложената от него съдебна реформа”, повтори тезата си той.

По думите на бившия премиер министърът на правосъдието е отговорен и за избора на Мая Манолова за омбудсман. „Трябва да се припомни, че нейната кандидатура беше лансирана от Христо Иванов. Нещата са много навързани и част от една игра – управляващите да направят пробив в редиците на БСП”, заяви той,

#Георги Близнашки #съдебна реформа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"