„Зелените“ със сигнал до президента: Кабинетът подари част от Пирин на „Юлен“

„Зелените“ със сигнал до президента:  Кабинетът подари част от Пирин на „Юлен“
Снимка: tourism-bg.com
A A+ A++ A

Партия „Зелените“ изпрати писмо до президента Росен Плевнелиев във връзка с последното развитие около концесията на ски зоната в Банско. Те настояват за незабавна намеса.

Реакцията на еколозите е срещу решението на Министерския съвет да узакони територия от Националния парк „Пирин“ на концесионера на Ски зона Банско „Юлен“ на площ от около 65 хектара, включваща целите площи или части от тях на ски писти „Плато 1“, „Шилигарник 2“ и „Стражите“, лифт „Железен мост-Платото“, резервоар с обем 15 000 куб.м, изгорялата чайна „Платото“.

Според „Зелените“, освен че тези територии са завзети от държавата, без за това да има решения по реда на Закона за околната среда и без да са включени в концесионния договор, те са ползвани безвъзмездно вече повече от 10 години и държавата няма как да бъде овъзмездена със задна дата за това незаконно заграбване на нейна територия. Според тях още по-абсурдна е информацията, че на същия концесионер са предоставени допълнителни територии от близо 1000 хектара при неясни икономически условия, с които сегашният концесионер „Юлен“ АД реално няма право да се разпорежда според никакви решения, защото са горски и затревени територии, скали, туристически пътеки.

Природозащитниците настояват президентът да поеме ангажимент служебното правителство да развали и отмени решението, прието извън дневния ред в последния ден на Министерския съвет, с което, според тях, в противоречие със закона, се разширява концесията на Ски зона Банско за сегашния концесионер. Също така настоявт да се направят публични всички елементи от новия изменен договор, приет от Министерския съвет, за да бъде наясно обществото какви точно решения са вземани на тъмно без негово знание.

„Ако крадец влезе в частния ви дом и ограби най-ценните ви предмети, каквото е Национален парк „Пирин“ за всички българи, нима вместо да го предадете на полицията, ще го поканите на чай и ще го насърчите да си вземе още нещо? Защото точно това направи със своето решение бившият Министерски съвет по предложение на бившия министър Даниела Бобева“, коментират природозащитниците.

„Зелените“ очакват среща с президента Плевнелиев за обсъждане на създалата се ситуация.

През февруари прокуратурата установи, че част от пистите и съоръженията в ски зоната са строени в нарушение през годините. През април от Министерството на околната среда съобщиха, че концесионерът няма да бъде наказан заради „изтекъл давностен срок, в който няма образувано административнонаказателно производство“.

#Зелените #Пирин #Юлен #Даниела Бобева #Росен Плевнелиев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници