Военноморските сили са в готовност при бежански поток по море

Военноморските сили са в готовност при бежански поток по море
Снимки: ВМС
A A+ A++ A

Българските военноморски сили (ВМС, Navy.mod.bg) са в готовност да посрещнат евентуален бежански поток по море, стига да им бъде поставено като задачи. Това е едно от нещата, които ние тренираме и за което се готвим като бойна единица, заяви капитан втори ранг ранг Павлин Петков, командир на фрегатата "Верни".

Така, военните кораби могат да помогнат, ако бежанският поток се премести по море, каквито мнения се появиха още в края на миналата година. Това е задача на Гранична полиция и МВР, но ВМС имат готовност да изпълняват и такива задачи, стига да им бъдат поставени. Координацията между двете структури е достатъчно добра, за да може при първа необходимост те да могат да реагират.

Тази година фрегатата "Верни" ще бъде част от операцията "Актив Индевър" (Active Endeavour, ОАЕ). Това е операция в Средиземноморието, като от 2005 г. България участва в нея за срок от един месец в операцията с една фрегата, с екипаж от около 110 души и една група от специалния морски отряд за проверка на корабите.

Задачите, които ще изпълняват там са свързани с контрол на корабоплаването и морския трафик в Средиземно море, борба с пиратството и нелегалния трафик на стоки, хора и забранени материали.

Участието в националното военноморско учение с международно участие "Бриз 2014" беше последната проверка за готовността на фрегата за участие в мисии и операции на НАТО. "Потвърди се според мен готовността на кораба за участие в такива операции. Проверих готовността на екипажа – те са готови да изпълняват задачи в многонационална среда", каза още Петков.

Командирът, в чийто екипаж има и жени, е категоричен, че легендата, че жена на кораба носи лош късмет, е само легенда. 

 

#ВМС #военноморски сили #бежанци #учение #Бриз 2014

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници