Орешарски: Търсим цялостно решение за КТБ

Орешарски: Търсим цялостно решение за КТБ
A A+ A++ A

Правителството ще продължи да подкрепя усилията на БНБ за намиране на цялостно решение относно КТБ, съобщи информационната служба на кабинета.

Позицията на Министерския съвет (МС) след днешното решение на централната банка да удължи специалния надзор над затворения трезор е да се търсят варианти, при които жизнената част от КТБ с подкрепа от БНБ, Фонда за гарантиране на влоговете и правителството да продължи да работи.

Това е за предпочитане пред стандартната схема на затваряне на банката и обезпечаване на вложителите до 100 хил. евро, е посочено в съобщението. Подобно мнение изрази по-рано днес бившият премиер Иван Костов.

Целта е да се обезпечи нормалното функциониране на десетки български фирми и да се минимизират съвкупните загуби за обществото от прекъсването на работата на тази сравнително голяма българска банка, обясняват от кабинета и уверяват, че по никакъв начин не оправдават и не прикриват евентуални некоректни длъжници или лица, които са ощетили банката. Напротив, настояваме за максимална прозрачност на тези лица, подчертават от МС.

Гарантираните съгласно закона депозити в рамките на до 100 000 евро (196 000 лева) ще бъдат изплатени по действащото законодателство, за което правителството ще съдейства с необходимия финансов ресурс, се казва още в съобщението.

От правителството призовават политическите сили да се въздържат от непремерено политическо говорене по темата. Ще продължим да участваме в консултациите на всички нива за намиране на конструктивното и работещо решение относно казуса КТБ, заявяват още от „Дондуков“ 1..

#КТБ #Министерски съвет #МС #решение #БНБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници