Пластмасови отпадъци мистериозно изчезват в океана

Пластмасови отпадъци мистериозно изчезват в океана
Сметище от пластмасови отпъдъци в океана изчезва мистериозно. Снимка: bg.nencom.com
A A+ A++ A

За огромното сметище в центъра на Тихия океан някои казват, че е с размерите на Тексас. Други, че е почти двойно по-голямо от САЩ. Наскоро учените откриха, че то бързо се свива, но по-важното е, че не са сигурни защо. Досега се приемаше, че размерът на сметището нараства двойно на всеки 10 години, но изследователи от Университета на Кадис в Испания са открили, че огромните купища пластмасови отломки просто вече не са там.

През 1970 г. Националната академия на науките на САЩ изчислява, че около 45 000 тона пластмаса попадат в океана всяка година. Оттогава глобалното производство на пластмаса е нараснало пет пъти.

Учените са изчислили на базата на над 3000 проби, че са налице между 7000 и 35 000 т пластмасови отпадъци.

Според доклад, публикуван в списание Proceedings на Националната академия на науките, има 99% по-малко отпадъци от пластмаса в световните океани, отколкото се смяташе.

Има четири основни възможности за това какво се случва с отломките. Те може да са изядени от нещо, да са раздробени от движението на водата, да са изхвърлени на сушата, или да са потънали в дълбините. Възможна е и друга причина, която обаче все още не е известна.

#вода #Тексас #дълбини #база #пластмаса #Кадис #САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници