Крал Фелипе Шести – другото лице на монархията

Крал Фелипе Шести – другото лице на монархията
Крал Фелипе Шести трябва да върне доверието на испанците в монархията. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Новият крал на Испания Фелипе VI ще бъде изправен пред една нелека задача – да върне доверието на своите сънародници в монархията. Той често е определян като модерен и дискретен човек, който притежава завидни лични качества.

Без смяна в настроенията

Бъдещият крал Фелипе е коренно различен по характер от баща си. На 70-годишния юбилей на Хуан Карлос през 2008 г. Фелипе се обърна с обич към него с думите: „Трябва да ти признаем, че макар и винаги с цел, ти обичаш импровизациите, изненадите и рязката смяна на посоката.“

Самият Фелипе категорично бяга от изненадите и не обича смяната на посоката. Най-близките му сътрудници разказват, че дори сред приятели никога не разказва мръсни вицове и не забравя кой е. Принц Фелипе се ражда на 30 януари 1968 г. Според антуража му, когато научил, че има момче, Хуан Карлос припаднал от вълнение – след две дъщери най-накрая се родил дългоочакваният син.

Получава „Сеат“ за 18-ия си рожден ден

Когато навършва пълнолетие, Фелипе полага клетва да „изпълнява задълженията си на наследник на короната, да спазва конституцията, да уважава гражданските права и правата на автономните области“. За рождения ден баща му му подарява „Сеат Ибиса“.

След бурните му студентски години, в които сменя няколко „кандидат-кралици“, в началото на новия век Фелипе се запознава с бъдещата си съпруга. През ноември 2002 г. танкерът „Престиж“ се разбива край северната област Галисия и излива 20 000 тона мазут в морето. Това е най-голямата екокатастрофа в историята на Испания. Фелипе отива на място, за да се запознае със ситуацията. А Летисия Ортис е там като журналист, за да отразява събитието. Връзката им се пази в тайна една година. Когато годежът им е обявен на 6 ноември 2003 г., испанците приемат резервирано бъдещата си кралица, защото красивата журналистка вече има един развод зад гърба си. И това не е формална пречка да се омъжи за престолонаследника само защото се оказва, че тя е имала единствено граждански, но не и църковен брак с бивш преподавател от университета. Според приятелите на Филипе обаче той бил толкова влюбен, че ако не било това щастливо обстоятелство, можело да се повтори британската любовна история с принц Едуард, който абдикира през 1936 г., за да се ожени за разведената американка Уолис Симпсън.

Добро момче

Фелипе е получил добро образование в Испания, Канада и САЩ. Той е преминал военна подготовка във всички родове войски. От детските си години той е свидетел на работата на баща си и е бил в досег с международния и националния политически живот. Във връзка със своите задгранични официални пътувания той се познава с много чуждестранни ръководители и членове на кралски семейства. Обикалял е всички автономни области на Испания и познава добре техните проблеми.

Новият испански крал е на 46 години. Той е юрист по образование и защитава магистратура по международни отношения в университета „Джорджтаун“ във Вашингтон. Освен това има и военно образование.

Често е определян като човек, който е едновременно модерен и се доближава до съвременния обикновен испанец. За изграждането на този образ помогна и бракът му с Летисия Ортис – внучка на таксиметров шофьор, от която има две дъщери.

Фелипе VI е пилот на хеликоптер, почитател на футбола и като цяло е спортна натура. Той дори участва в Олимпийските игри в Барселона през 1992 г., когато беше част от испанския отбор по яхтинг. Сега пред новия крал стои едно много по-голямо предизвикателство. Той обаче заяви, че е готов за него.

„Готов съм да посветя цялата си сила, надежда и ентусиазъм, за да работя в интерес на испанците – нашата любима Испания, една нация, социална и политическа общност, която е обединена и разнообразна, която има хилядолетна история“, възкликва Фелипе VI.

Голямото предизвикателство пред него ще бъде да убеди народа, че трябва отново да повярва в монархията 

Той обаче се качва на престола в сложен за Испания и кралското семейство период. Доверието на гражданите в институциите и политиката е паднало много във връзка с дълбоката икономическа криза и невинаги ефективната политика на редуващите се в управлението Народна партия и Испанска социалистическа работническа партия.

Монархията също не стои високо в очите на испанците, които я приемат все повече като анахронизъм и я виждат като антидемократична институция, която трябва да бъде премахната. През последните десетилетия в Испания се изостриха и националните проблеми, което се изразява в засилването на сепаратистките настроения в Каталония и Страната на баските. Населението на тези райони вижда в монархията един от виновниците за нежеланието на централната власт да защитава пълноценно неговите интереси. Така че ролята на новия крал ще бъде да подмлади испанската монархия, да й даде онази легитимност в очите на хората, от която тя се нуждае, за да остане като реална институция в Испания. 

Популярността на испанското кралско семейство достигна рекорден минимум. Причината за това са серия скандали, свързани с Хуан Карлос – бащата на Фелипе VI, както и с неговата сестра Инфанта Кристина. Това кара все повече хора да настояват Испания да отхвърли монархията.

#Фелипе Шести #Испания #Хуан Карлос #Летисия Ортис

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Анализ
Последно от Анализ

Всички новини от Анализ »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници