Субсидиите за партии скачат до 300 млн. лв. при задължителен вот

Субсидиите за партии скачат до 300 млн. лв. при задължителен вот
Снимка: www.mfa.bg
A A+ A++ A

Отложеният парламентарен дебат по поискания референдум за промяна на изборните правила, с включването на задължителното гласуване в тях, освен че показа дълбоката криза с легитимността на настоящия парламент, пропуска един съществен детайл. При задължителен вот субсидиите за партии скачат до 300 милиона лв., се казва в съобщение на „Република БГ“.

„При сегашните изборни правила и включване на задължително гласуване в тях парите, отделяни от държавата за субсидии за поддържане на партиите, ще нараснат значително. Касите на партиите ще се пълнят с 11 лева за всеки глас, което означава, че близо 300 милиона лева ще се отделят за един мандат за субсидии на партии“, твърдят експерти.

Това ще има няколко последици: ще засили влиянието на големите партии, тъй като ресурсът, с който те ще разполагат и ще въздействат върху обществените нагласи, ще се увеличи драстично. Ще даде възможност на партиите с големи субсидии да станат още по-видими в медиите и да задушат в зародиш всеки опит на по-малки, но потенциално по-добри партии да бъдат чути, видени и припознати. Ще утежни и без това силно изтънелия държавен бюджет и ще се наложи преработването му.

Друг резултат е, че ще се ускори процесът на безпринципно коалиране, тъй като страхът от изпадане зад борда ще се засили заради увеличаването на необходимия брой гласове за прескачане на изборната бариера и получаване на субсидия.

„Това още повече засилва увереността на „Република БГ“, че премахването на държавното субсидиране на партиите е наложително и задължително. То наистина ще навреди на партиите на статуквото, но ще е от полза за гражданите“, се казва в съобщението.

#„Република БГ” #субсидии #партии #задължителен вот #гласуване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Вътрешна политика
Последно от Вътрешна политика

Всички новини от Вътрешна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници