Юрген Рот: ЕС е изключително предпазлив към "Газпром"

Юрген Рот: ЕС е изключително предпазлив към "Газпром"
Снимка: Юрген Рот
A A+ A++ A

Юрген Рот, един от най-известните немски публицисти и разследващи журналисти, сподели вижданията си за подхода на Европа към газопровода „Южен поток“ пред Новините.

От 1971 г. Рот е автор на редица документални филми и признати книги. Сред тях е и една от 2012 г. за Газпром (Газпром: Тайнствената империя), но също така и много други, включително анализи на олигархията и организираната престъпност в Източна Европа.

През 2008 г. той раздели мненията в България с книгата си „Новите демони“, която се занимава с престъпността, корупцията и липсата на върховенство на закона в страната.

Г-н Рот, Европейската комисия настоя, проектът „Южен поток“ да бъде замразен, докато не е в съответствие с европейските норми. Защо, според вас, Комисията започна процедура за нарушение само срещу България? Спешността за спиране на проекта ли е единствената причина?

Процедурата за нарушение бе стартирана срещу България, защото – поради каквито и да е непрозрачни причини - консорциум около “Стройтрансгаз“ е получил поръчката за газопровода от българското правителство.

Изглежда има и проблеми относно конкурентоспособността, особено при оценката на офертата. Достатъчно странно е, че “Стройтрансгаз“, зад която стоят братята Ротенберг, най-близките приятели на Владимир Путин, спечели поръчката. Нещо повече –недопустимо е, съгласно правилата в ЕС, доставчикът на газ да контролира достъпа до тръбопроводите. Това можеше да се знае отдавна. Съществена причина за това е и конфликта между Украйна и Русия.

Очаквате ли, че ЕК може да открие проблеми с договорите на “Газпром” за “Южен поток” и в други страни?

Това не е въпрос на намиране на основания. Засега не е известно - ако газопроводът „Северен поток“ бъде поставен настрана, от който „Стройстрансгаз“ също спечели - да има подобни проблеми, или те да са били пренебрегнати. ЕС естествено е притеснен от тясното сътрудничество между правителството в София и „Газпром“, знаейки колко дълбок проблем е корупцията. Вие знаете, че през последните години Владимир Путин заплаши бившия министър-председател Бойко Борисов, че ако проектът Южен поток не бъде реализиран, българите ще прекарат една студена зима.

Знаете начина, по който правителствата в София и Москва работят. В състояние ли е Брюксел да оказва влияние върху тях?

България е член на ЕС и зависи от Брюксел най-вече за финансова помощ, докато влиянието на Съюза в Москва е доста ограничено.

Ако Европа иска да спечели играта срещу Русия за “Южен поток”, защо не прибави към черния си списък Генадий Тимченко и “Стройтрансгаз“? Знае се, че компанията ще изгражда българския участък от газопровода още от началото на годината.

Да, това е скандал, разбира се. Защото става видно, че ЕС е изключително предпазлив по отношение на “Газпром и неговите дъщерни дружества, както и техните служители съответно - направо казано е страхливец. Но това е свързано и с факта, че ние сме зависими от доставките на газ от Русия, особено в страните от Източна Европа и България. Не трябва да се забравя, че за „Северен поток“ и „Южен поток“, двама някогашни германски политици имат последната дума. И все пак, санкциите срещу “Стройстрансгаз“ бяха наложени от САЩ.

Поддръжниците на “Южен поток“ казват, че Европа трябва да се откаже от “Северен поток“, ако реши да спре и първия проект. Сравними ли са двата газопровода?

Принципно – не, защото „Северен поток“ вече е завършен и в експлоатация. Тревогата беше, че, заедно с “Южен поток” Газпром ще има монопол, а западните държави ще бъдат още по-податливи на шантаж, отколкото са сега.

В България се спекулира със законовите промени, които биха могли да дадат предимство на “Газпром” и да изключат „Южен поток“ от Третия енергиен пакет –казва се, че руският концерн ги е изпратил директно в София. Покрай разследванията ви на “Газпром”, попадали ли сте на примери от този или други проекти на “Газпром”, които потвърждават или опровергават тези твърдения?

Това съответства на политиката на „Газпром“ да процедира по този начин - например в Полша, Естония и Гърция. Въпреки това не мога да докажа нищо по отношение на България. От друга страна, това е целта на Третия енергиен пакет на ЕС – да ограничи господстващото положение на отделни участници, чрез разделянето на производството, преноса и разпределението. Това е нещо, което, естествено, “Газпром” не може да приеме, тъй като именно обвързването е стратегическата цел на компанията.

БСП, основната партия в правителството, показа забележителна решителност да изгради “Южен поток”, въпреки предупрежденията от страна на ЕС. Как оценявате идеята, че ангажиментът за “Южен поток” държи правителството на власт?

БСП е била и е тясно свързана с руската номенклатура и чрез бизнес отношения с фирми, близки до партията. Дали правителството се държи на власт благодарение на своя ангажимент с „Южен поток“ - съмнявам се, защото социалната и икономическа криза не зависят от това дали “Южен поток” ще бъде изграден или не.

Наблюдава се разрив относно “Южен поток” между управляващите партии БСП и ДПС през последните няколко дни. Може ли тази политическа ситуация да постави проекта в опасност?

Не. Единствено Еврокомисията представлява опасност. В България, изкушаващи са големите печалби за определени бизнес начинания, които естествено се интересуват от изграждането на “Южен поток”. Нищо друго не е от значение. Обосновката, че България ще бъде по-независима по отношение на доставките на газ е само аргумент, използван като предтекст.

Може ли Русия да се съгласи “Южен поток” да бъде включен в Третия енергиен пакет? И може ли Москва да намали натиска върху Европа, след като частично се обърна към Китай?

Тъй като политиката в Кремъл е напълно непрозрачна и не се вижда ясна политическа и икономическа ориентация в момента, трудно е да се даде прогноза. Бизнесът с природен газ с Китай се нуждае от време, а Кремъл се нуждае от много пари сега, които могат да бъдат генерирани само чрез газовите доставки към Запада.

 

#Юрген Рот #Газпром #Южен поток #Северен поток #Европейски съюз #Европейска комисия #Русия #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Интервю
Последно от Интервю

Всички новини от Интервю »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници