До 2020 г. туризмът може да генерира до 18% от БВП на България

До 2020 г. туризмът може да генерира до 18% от БВП на България
През всяка следваща година до 2020 г. България ще има устойчив ръст на туризма от над 4%. Снимка: severozapazenabg.com
A A+ A++ A

През всяка следваща година до 2020 г. България ще има устойчив ръст на туризма от над 4% според прогнозите на Световната организация по туризъм към ООН. Това е два пъти над средния очакван ръст на туризма в Европа. В близките години се очаква за Европа той да е 2,7%, а за Азия 3,5-4%. Данните са от доклад на икономическия министър Драгомир Стойнев за проекторешение на кабинета за приемане на стратегията за туризма у нас (2014-2030).

Очаква се през 2020 г. България да бъде посетена от над 9 млн. чуждестранни посетители, без транзитно преминаващите. През 2030 г. се очакват над 12 млн. чужди туристи, като за периода до 2020 г. туризмът може да генерира до 18% от БВП на България. В момента той вече е 13,6% от БВП на страната, като преди една година е бил 12,5%.

В стратегията по туризма, която беше одобрена от МС в края на март, е записано, че за да се реализира тази цел, е необходимо да бъдат разработени специални туристически продукти, подходящи за възрастовата категория над 65 години.

Планирано е и разработване на туристически продукти, които са с потенциал да преодолеят сезонността на българския туризъм. 

Туристическото райониране е друг акцент от стратегията, който има за цел да изведе на преден план спецификите на регионите с възможност за съчетаване на няколко туристически продукта, гарантиращи целогодишна заетост.

Основна цел в развитието на туризма до 2030 г. е затвърждаването на конкурентоспособността на туристическия сектор чрез пълноценно използване на наличните природни ресурси.

 

#Драгомир Стойнев #туризъм #БВП #райониране

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници