Франсоа Оланд: Евросъюзът е дистанциран и непонятен, нужни са спешни реформи

Франсоа Оланд: Евросъюзът е дистанциран и непонятен, нужни са спешни реформи
Президентът Франсоа Оланд. Снимка: Saly Bechsin
A A+ A++ A

Френският президент Франсоа Оланд заяви, че ЕС трябва да се реформира, за да възстанови силата си. Той направи този коментар в контекста на растящата подкрепа за евроскептични и крайнодесни партии на изборите за Европарламент, които се проведоха последния уикенд в почти цяла Европа.

Партията на Оланд, френските социалисти, също претърпяха тежко поражение на изборите от крайната десница в страната. Оланд коментира, че ЕС е станал твърде комплексен и дистанциран.

В отговор на тази тенденция Оланд ще предложи на срещата на високо ниво в Брюксел лидерите да вземат допълнителни мерки за стимулиране икономическото развитие.

В Европейския парламент трите проевропейски блока (ЕНП, ПЕС и Либералите) все още имат мнозинство, но изгубиха мандати в полза на партии, които се стремят към орязване правомощията на ЕС или дори разрушаването на съюза. Сред тях например е английската партия на независомостта на Фараж, която излезе на първо място с 27% от гласовете.

Във Франция крайнодесният Национален фронт (на Льо Пен) извоюва победа с 25% от гласовете, избутвайки соиалистите на Оланд чак на трето място.

В интервю за френски телевизионен канал президентът Оланд, един от водещите лидери на ЕС, коментира, че проектът е станал „дистанциран и неразбираем“ и че това трябва да се промени.

Европа трябва да е проста, ясна, ефективна, където е необходимо, и да се отдръпне оттам, където не е необходимо“, каза Оланд.

Той коментира, че съюзът е преодолял кризата в еврозоната, „но на каква цена? Със строги икономии, които отчаяха и отблъснаха хората“.

На днешната среща в Брюксел Оланд ще препотвърди, че „приоритет са растежът, работните места и инвестициите“, каза още френският президент.

Бундесканцлерът Ангела Меркел, чийто Християндемократически съюз спечели с комфортна преднина от 35%, заяви, че утвърдените партии в Европа трябва да върнат гласовете към себе си с фокус върху „подобряване конкурентоспособността, растежа и създаването на работни места“.

„Това е най-добрият отговор на разочарованието на хората, които гласуваха не както искахме ние“, допълни тя.

По същото време във Великобритания антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство на Найджъл Фараж празнуваше изборна победа с 27% от гласовете. Тази изборна победа е историческа, защото маркира първи триумф на избори за цели 100 години, в които във Великобритания печели партия, различна от консерваторите и лейбъристите.

#Франсоа Оланд #Франция #льо Пен #Великобритания #Найджъл Фараж #Ангела Меркел #Евросъюз #Европа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници