Подземен въглерод заплашва климатичното равновесие

Подземен въглерод заплашва климатичното равновесие
Големите равнини
A A+ A++ A

Откриването на значителни количества въглерод, съхранен дълбоко под почвата, може да бъде допълнителна заплаха за климата на планетата. Ново изследване разкрива същността на подценяваната досега опасност.

Въз основа на проучвания в щата Небраска, САЩ, в региона на Големите равнини, подземен слой, който може да достигне шест метра погребан под седиментите, е особено богат на въглерод, съобщават учените в списание "Нейчър Геосайънс".

Откриването на слой на такава дълбочина е "забележително", защото това означава, че ние в момента

подценяваме обема на въглерода, съхраняван в подпочвените слоеве на планетата

казват те. Въглеродът е вероятно да бъде освободен при ерозията или пряко при човешки дейности като селското стопанство, минни разработки, строителство. След това той се трансформира във въглероден двуокис и по този начин може да допринесе за изменението на климата.

"Има много въглерод в дълбочина, където никой не може да го измери", казва Ерика Мерин-Спиота, изследовател в университета на щата Уисконсин в Медисън и водещ автор на изследването. По думите й повечето научни изследвания в тази област обикновено се ограничават до първите трийсет сантиметра под повърхността.

Слоят от повърхността, от който се заинтересували изследователите, се е формирал между 15 000 и 13 500 години по-рано. Тогава той е бил на повърхността, сега е разположен на дълбочина до шест метра под огромно натрупване на седименти преди около 10 хил. години.

Рязка промяна в климата по това време предизвиква увеличаване на отлагането на седименти

което довежда до натрупването на въглерода от растенията, както и след пожари.

Такива подземни слоеве, богати на въглерод, може потенциално да съществуват и на други места по света, погребани под няколко вида седименти, казва Ерика Марин-Спиота.

Част от този въглерод никога няма да достигне атмосферата и следователно няма да играе никаква роля в глобалното затопляне. Но някои подземни слоеве могат да бъдат потенциално подложени на повторна експозиция при изграждането на пътища или минни разработки.

Промените могат да доведат до изкарване "на светло" на микроби от дълбините или хранителни вещества, което може да стимулира получаването на въглероден двуокис.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници