Партията на Фараж повежда във Великобритания?

Партията на Фараж повежда във Великобритания?
Евроскептикът Найджъл Фараж е фаворит на евроизборите в Англия. Снимка: ЕПА/ БГНЕС
A A+ A++ A

Във Великобритания и в Холандия гласуването за Европарламент вече завърши. Официалните данни обаче ще бъдат обявени след края на евровота в неделя.

По неофициални данни обаче на Острова като фаворит се очертава Партията на независимостта на Найджъл Фараж, която се обявява за излизане на страната от ЕС, както и за ограничаване на имиграцията от източноевропейските страни – членки на ЕС. Той получава около 27% от гласовете. Лондон изпраща в Брюксел 73 евродепутати.

Партията на независимостта традиционно се обявява за излизане от ЕС и за запазване на британската лира като национална валута. В последно време тя започна да настоява за ограничения върху свободата на имиграцията от страни от ЕС. На нейна страна преминаха и част от поддръжниците на консерваторите, отнасящи се скептично към ЕС.

За да се спре този процес, премиерът Дейвид Камерън обеща, че в случай на победа на парламентарните избори през 2015 г., през 2017 г. да проведе референдум за по-нататъшното членството на Великобритания в ЕС. Самият Камерън казва, че той е за членството на страната в ЕС, но е за неговото реформиране и за връщане на част от правомощията, които бяха предоставени преди това на Брюксел - на националните правителства.

За разлика от Обединеното кралство, в Холандия не одобряват евроскептицизма. Там партията на евроскептика Герт Вилдерс се очаква да търпи поражение. Най-много гласове печелят либералдемократите и християндемократите.

Очаква се те да спечелят по 4 места, а партията на Вилдерс - 3. На предишни избори той получаваше 5 гласа. Холандия трябва да избере 26 евродепутати.

 

#Брюксел #Холандия #Дейвид Камерън #Великобритания #Найджъл Фараж

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници