След 10 г. преговори: Новият миграционен регламент на ЕС е благоприятен за България

След 10 г. преговори: Новият миграционен регламент на ЕС е благоприятен за България

Стоп кадър/ФБ/Елена Йончева

A A+ A++ A

Новият миграционен регламент на ЕС е благоприятен за България. Това обясни пред БНР евродепутатът Елена Йончева.

"След десет години преговори, вероятно той ще бъде гласуван през април.

През 2015-2016 година имаше наплив от мигранти, с който Европа не се справи. Основната тежест се падаше на държавите, които са на външната граница на ЕС. Брюксел помагаше, но това не беше системна помощ. Нямаше политика, свързана с миграцията, така че Европа да бъде защитена.

Този регламент е изключително важен, особено за България. Вече няма да сме първата държава, която е отговорна изцяло за тези, които влизат нерегламентирано на наша територия. Тази отговорност ще се разпределя.

Новият регламент предвижда, ако няма сериозна криза, в ЕС да бъдат разпределяни 30 хиляди мигранти. Ние ще се задължим да приемаме 0.9%, което означава около 300 души. Борихме се това разпределение да бъде задължително. Основното е, че от нас ще вземат, ако пристигнат голям брой мигранти".

Допълнителните механизми, които се предвиждат, са даване на средства и предоставяне на експертна помощ на държавите, които са под натиск, посочи Йончева.

Мигрантите, които представляват риск за сигурността, ще бъдат връщани по бърза процедура, отбеляза тя.

Йончева коментира скандала около групата за влияние в съдебната система на Мартин Божанов – Нотариуса.

"Публично научаваме факти, които се знаят в професионалните среди. Когато се превърне в скандал, и не може да бъде покрито, започва говорене, че са необходими промени, правят се парламентарни комисии. Има една приказка: "Ако искаш да покриеш нещо, направи парламентарна комисия". Надявам се, че този път няма да е така, но има такива съмнения. Говорим за един случай, но колко още такива личности има?

Тя допусна, че е възможно слабостите в съдебната ни система да бъдат използвани като оправдание за стопиране на влизането в сухопътния Шенген.

Йончева посочи също, че се прави ново Шенгенско законодателство, което ще даде повече възможност на държавите членки да решават как да процедират със своите външни граници.

"Това би трябвало да отнеме страховете на Австрия, че могат от България да дойдат много мигранти".

Елена Йончева не вижда причина настоящите евродепутати от БСП да не бъдат предложени отново за участие в предстоящите избори за ЕП:

"Дали ще се съгласим, това е друг въпрос".

#Елена Йончева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Брюксел
Последно от Брюксел

Всички новини от Брюксел »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници