Донев: 50% по-ниски цени са политическа реклама

Донев: 50% по-ниски цени са политическа реклама
Намаляването на цените на лекарствата с 50% и повече наподобява „рекламно политическо послание“, което на практика е невъзможно, смята изпълнителният директор на „Софарма“ Огнян Донев. Снимка: „Новинар“
A A+ A++ A

Намаляването на цените на лекарствата с 50% и повече наподобява „рекламно политическо послание“, което на практика е невъзможно, смята изпълнителният директор на „Софарма“ Огнян Донев.

„Намаляване с 50 до 99% звучи като рекламно политическо послание, но не е възможно в нито една сфера на човешката дейност“, заяви пред журналисти Огнян Донев, предаде Дарик.

В края на миналата седмица министърът на здравеопазването Стефан Константинов заяви, че ако цените на медикаментите бъдат намалени твърде много, фармацевтичните компании може да се изтеглят от българския пазар. Константинов също така призна, че има голям резерв за намаляването на цените на лекарствата (над 50%).

„Това, което може да бъде направено, е новото ръководство на Здравната каса да създаде правила, с които да ограничи средствата, изразходвани от обществения ресурс за лекарства. Всеки голям клиент има една здрава преговорна база, на която да наложи някои свои изисквания спрямо компанията, с която работи“, обясни Донев.

По думите му всичко е въпрос на държавна политика, а пазарът на лекарства е силно регулиран и каквото и да направиш, то става на база правителствени разпоредби и наредби за ценообразуване.

Като председател на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Донев е част от българската бизнес делегация, която придружава премиера Бойко Борисов в Тунис.

Името на бизнесмена беше замесено в избухналия наскоро скандал с цените на лекарствата, след като по данни на разследване на ТВ7 се оказа, че „Софарма“ продава лекарства на двойно и тройно по-високи цени у нас в сравнение с Турция и Сърбия.

#цени #лекарства #министър на здравеопазването #Стефан Константинов #Донев #Огнян Донев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници