Високо съдържание на нитрати в зеленчуците

Високо съдържание на нитрати в зеленчуците
За малките деца допустимото ниво е 50 мг/кг продукция. Подобно е положението и при другите видове зеленчуци, които се контролират. Снимка: agronovinite.com
A A+ A++ A

Нитратите в зарзавата у нас са десет пъти повече от допустимото според нормите на Световната здравна организация,  алармира инж. Лазарина Герова, управител на частна лаборатория за контрол на зеленчуците и плодовете.

Европейските изисквания, които спазва и нашата страна, са със значително по-висока граница. За спанака в момента и през лятото горната граница за съдържание на нитрати е 2500 мг/кг, докато тази на СЗО е 250 мг/кг.

За малките деца допустимото ниво е 50 мг/кг продукция. Подобно е положението и при другите видове зеленчуци, които се контролират.

„През миналата година и от началото на тази няма хваната нито една партида с нитрати над допустимото. В страната има мониторингова програма за съдържанието на нитрати, от началото на март е започнал активният сезон за анализи“, съобщи за „Монитор“ Дарияна Бакалова от акредитираната към Българската агенция по безопасност на храните лаборатория.

Правят се изследвания за съдържание на нитрати в салати и марули, рукола, салата айсберг и пресен и замразен спанак и детски пюрета на зеленчукова основа. В регламент 18 81 са указани максимално допустимите количества на някои замърсители в храните.

#зеленчуци #Световната здравна организация #СЗО

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници