Напаст от глигани в Родопите

Напаст от глигани в Родопите
A A+ A++ A

Производители на картофи от Родопите алармират за напаст от глигани по нивите. Проблемът е много сериозен, каза кметът на село Загражден Венцислав Шишков, цитиран от БНР.

Пораженията са толкова големи, че на места продукцията е унищожена до 60-70 процента. Става въпрос за Загражден, Глогиново, Вълчан дол, Давидково, Сърница. Ето защо ловните дружини апелират да се разреши лова на дивото прасе.

"Опитваме с електро-пастир, обаче и това не помага. Глиганите късат кабелите, а като дойде глутница от 20-30 прасета, първите ги чука тока, вторите си влизат спокойно",  разказват от семейството на Реджеп Узунов. Те имат 50 декара ниви с картофи в местност край село Гьоврен, на 1770 метра надморска височина, където не вирее колорадски бръмбър, но има глигани.

Всички ливади на Узунови са изровени. През вечер даваме дежурства там, за да можем да спасим картофите, оплакват се земеделците.

Това е единственото препитание и в крайна сметка хората нямат вина, няма как по друг начин да го решим този проблем, освен с допълнителен лов, коментира кметът на Загражден.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници