Имат ли интерес САЩ да се борят срещу климатичните промени?

Имат ли интерес САЩ да се борят срещу климатичните промени?
Снимка: guardianlv.com
A A+ A++ A

След петгодишни спорове дали има реална заплаха от климатичните промени или са манипулация, учени от САЩ алармират, че последиците от глобалното затопляне вече не са далечна заплаха, а проблем, който не може да бъде отлаган.

Преди няколко месеца екипи от учени от ООН отчетоха покачване на морското равнище, повишаване киселинността на океаните и зачестяване на наводненията и сушите във всички части на света. Снегът на север намалява, а на юг настават все по-големи суши. Всяка година в атмосферата се изхвърлят около 25 милиарда тона CO2.

САЩ са на второ място след Китай по производство на парникови газове, отделяни в атмосферата. Резултатите са налице – американците имат все по-големи трудности до достъп до питейна вода, проливните дъждове са с по-голяма продължителност и реколтата намалява, сочи доклад на Белият дом публикуван във вторник, базиран на четиригодишни наблюдения.

На приближаващата среща на върха в Париж, която ще сложи началото на нов кръг от преговори за постигане на споразумение, което да замени Протокола от Киото, САЩ ще настояват за незабавни мерки. Това обеща президентът Барак Обама, който даде изявление веднага след публикуването на доклада. Обама припомни, че вече е наредил на федералните регулатори да развият план за слагане край на "безкрайното трупане на въглеродно замърсяване" от електроцентралите и за налагане на нови норми за работата им.

Редица учени обаче са скептични, че САЩ ще предприемат активна борба срещу измененията в климата, жертвайки икономическия баланс. Експертът по проблемите на глобалното затопляне Мануел де Кастро от Университета в Кастия-Ла Манча се надява Вашингтон да е наистина стреснат от доклада и то до такава степен, че да отнеме от Европейския съюз лидерството в борбата срещу климатичните промени. Не случайно 47% от американците смятат, че правителството прави твърде малко, за да защити околната среда.

Експерти от цял свят смятат, че изходът в глобален мащаб е един - ударно преминаване към производство на енергия от възобновяеми източници – вода, въздух, биомаса. Аргументът им е, че в момента енергетиката е източник на 35% от парниковите емисии, селското стопанство и горите - 24%, промишлеността – 21%, транспортът – 14%, а строителството – 6%.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници