„Зелени инициативи“: Идеята на инвеститора на Карадере не е лоша, ако е истинска

„Зелени инициативи“: Идеята на инвеститора на Карадере не е лоша, ако е истинска
Карадере. Снимка: www.panoramio.com
A A+ A++ A

Сдружението „Зелени инициативи“ не отменя десетдневния ултиматум, който даде на правителството да спре проекта за застрояване на Карадере, въпреки уверенията на инвеститора „Мадара“ АД, че ще кани еколозите в Зелен борд и няма да строи на територия, която попада в НАТУРА 2000.

„Инвеститорът съобщи, че площта на застрояване е намалена и няма да навлиза в защитени зони. Дори проектът да е извън защитена зона трябва да се извърши оценка за въздействието върху околната среда и чак след това да започне строителство. Засега няма яснота къде точно ще се случат нещата. Идеята на инвеститора за Зелен борд не е лоша, въпросът е дали е истинска и дали ще бъде опорочена“, коментира Диана Хусеин, председател на „Зелени инициативи“.

Според Диана Хусеин практиката подобни проекти да бъдат съобщавани постфактум трябва да бъде прекратена. Необходими са дискусии и граждански контрол.

„Зелени инициативи“ настоява за незабавни гаранции, че проектът не засяга плажната ивица и двестаметровата зона около нея и по никакъв начин не засяга съществуващата пътна инфраструктура; пълни гаранции, че при осъществяване на проекта няма да бъде изсечено нито едно дърво; пълни гаранции, че няма да се строи в територии от т.нар. „заменки“ и че гората на Карадере ще остане точно толкова неприкосновена, колкото и плажната ивица; задължаване на инвеститора да включи с решаващ глас поне двама представители, излъчени от зелените организации, в своя ръководен борд за целия период на осъществяване на инвестицията.

Ако не бъдат взети мерки, еколозите плашат с мащабни протести и гражданско неподчинение.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници