Инвеститорът на Карадере: Няма да засегнем НАТУРА 2000, каним еколозите в Зелен борд

Инвеститорът на Карадере: Няма да засегнем НАТУРА 2000, каним еколозите в Зелен борд
Снимка: raver.snimka.bg
A A+ A++ A

В отговор на исканията на природозащитни организации за спиране на проект за строеж в местността Карадере, инвеститорът „Мадара Юръп“ покани всички екологични организации в Зелен борд. Целта на борда ще е да наложи граждански контрол при осъществяването на проекта и провеждането на цялостната процедура по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС).

На заседание на кабинета в сряда правителството разреши изграждането на три хотелски структури, част от голям комплекс, от инвеститора „Мадара Юръп“ АД върху собствени имоти в община Бяла. Това решение провокира част от протестиращите срещу правителството през лятото да заявят, че възобновяват протестите.

„По повод исканията на всички екологични организации, провелите се вчера протести и планираното им провеждане отново в неделя по повод проекта „Бляк Сий Гардънс Еко Ризорт“, от „Мадара Юръп“ АД бихме искали да внесем повече яснота относно опазването на площите в Каредере“, се казва в позиция на инвеститора.

„Мадара Юръп“ АД обяви, че се ангажира да кани всички представители на заинтересованата общественост на всеки етап от реализацията на проекта и да предоставя информация пред обществеността.

„Инвестиционният проект не засяга земи, които са предмет на замени. Отново бихме искали да подчертаем, че при осъществяването на проекта ще бъдат спазени всички изисквания на европейската екологична мрежа НАТУРА 2000. Плажната ивица на Карадере, както и достъпът до нея ще останат непокътнати. Проектът не засяга дюни и държавни територии. При осъществяването му няма да бъдат изсичани дългогодишни дървета и няма да се строи върху заменени територии“, заявиха от „Мадара Юръп“.

В четвъртък около 3000 души се събраха на протест пред сградата на парламента. Протестиращите настояха кабинета да отмени решението за застрояване на местността Карадере в община Бяла. Постепенно екопротестът прерасна в познатия вече ДАНСwithme и демонстрантите поискаха оставката на правителството.

„Зелени инициативи“ даде десетдневен ултиматум за правителството да спре проектите за Карадере и Рила.

„С писмо до правителството обявяваме нашата пълна готовност да започнем мощен граждански протест и да стигнем включително до гражданско неподчинение, за да защитим българската природа и правото на българското население да живее в нея. Обявяваме, че ако в десетдневен срок правителството не изпълни всички наши искания, то ще срещне протестна гражданска вълна, която ще го застави да се съобрази с тях“, заявиха от организацията.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници