Шефката на вписванията си дала 48 000 лв. бонуси

Шефката на вписванията си дала 48 000 лв. бонуси
Бившият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова си е отпуснала 48 000 лв. бонуси за 2011 г. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Вече бившият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова си е отпуснала 48 000 лв бонуси за 2011 г, съобщи министърът на правосъдието.

Десетина дни след скандалните разкрития, че директорът на Агенцията по вписванията Виолета Николова си е отпускала големи бонуси, стана ясно, че тя ще напусне поста.

От пресцентъра на Министерския съвет потвърдиха, че Николова е отстранена от директорския пост на агенцията.

„Бившият изпълнителен директор на Агенцията по вписванията Виолета Николова си е писала сама на себе си допълнително материално стимулиране в размер на около 48 хиляди лева за 2011 г., по данни на доклада на „Инспектората“ в Министерството на правосъдието“, съобщи на пресконференция министърът на правосъдието Диана Ковачева, предаде агенция „Фокус“.

„Парите са разпределени от юни до декември 2011 г. Множество сигнали получавахме през последните месеци за нарушения в Агенцията по вписванията“, каза Ковачева.

„Това са данни на първата проверка на „Инспектората“ в Министерството на правосъдието и решихме да не чакаме проверката на одита, преценихме, че има основание за смяната на Виолета Николова. Решението вземам аз, което премиерът потвърди“, допълни Ковачева.

„Две са основните причини за това решение. Първо, били са написани десетки хиляди левове допълнително материално стимулиране (ДМС). Нередно е, че изпълнителният директор си е позволил сам на себе си да си пише такова допълнително материално стимулиране (ДМС) без съгласуване с министъра“, посочи Ковачева.

„В края на март ще приключи одитът и ще направим заключението. Смятаме, че е недопустимо да пишеш сам на себе си допълнително материално стимулиране“, допълни тя.

„Втората причина е незадоволителната работа на Агенцията. България в момента се намира в наказателна отговорност и процедура, защото не е разработен софтуер и фирмите не могат да се вписват в Търговския регистър. Подаден е и сигнал към Европейската комисия. Много неприятна ситуация“, посочи Ковачева.

На въпрос какво е било обяснението на Николова министърът каза: „Обяснението е, че тя има право сама на себе си да си пуска ДМС“.

„25% от всички средства, които постъпват като санкции и други приходи, могат да бъдат разпределени за подобряване на материалната база, за обучение и за ДМС“, каза още правосъдният министър.

#Агенция по вписванията #Виолета Николова #Николова #бонус #бонуси #скандал #Диана Ковачева #Ковачева #министър на правосъдието

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници