Прекратиха правомощията на Диана Ковачева като омбудсман

Прекратиха правомощията на Диана Ковачева като омбудсман

бгнес

A A+ A++ A

Председателят на парламента Росен Желязков обяви за прекратени правомощията на омбудсмана Диана Ковачева, считано от днес - 10 април във връзка с подадена от нея оставка, предава БТА. Росен Желязков обяви, че в Народното събрание е постъпило писмо, с което заявява, че подава оставка като омбудсман във връзка с избора ѝ като съдия в Европейския съд по правата на човека и предстоящото встъпване в длъжност, посочи Желязков. Той цитира писмото, в което Ковачева заявява, че депозира оставката си като омбудсман и моли да бъдат прекратени предсрочно пълномощията ѝ.

Желязков обясни, че съгласно разпоредбите от Закона за омбудсмана правомощията на омбудсмана се прекратяват предсрочно при подаване на оставка, като в този случай не се приема решение, а оставката се обявява от председателя на Народното събрание пред депутатите.

На 24 януари Диана Ковачева беше избрана от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа за български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) с деветгодишен мандат.

На 27 март Народното събрание обяви за прекратени и пълномощията и на заместник-омбудсмана Елена Чернева – Маркова във връзка с подадена от нея оставка

#Диана Ковачева

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници