„Зелените“: Съдът служи на строителната мафия

„Зелените“: Съдът служи на строителната мафия
Снимка: www.nasamnatam.com
A A+ A++ A

Зелените“ се обявиха срещу решението на Върховният административен съд да разреши строителството в Природен парк „Странджа“.

„На 15 януари 2014 г. Върховният административен съд взе поредното решения в услуга на строителната мафия, като пренебрегна международното и европейското законодателство, ратифицирано от България, в защита на нейната собствена природа и разреши застрояването в Природен парк „Странджа“, се казва в позиция на природозащитниците.

Петчленният състав на ВАС окончателно взе необжалваемо решение и отмени решение на предишния тричленен състав, с което се обявяваше за незаконосъобразен Общият устойствен план на община Царево заради липсата на предварително издадени Екологична оценка и Оценка за съвместимост с НАТУРА 2000. Именно този Общ устройствен план предвижда масирано застрояване на крайбрежието на Странджа в нарушение на плана за управление на Природен парк „Странджа“ и на изискванията за опазване на видовете и местообитанията от НАТУРА 2000.

„Зелените“ сме убедени, че съдиите във ВАС са достатъчно компетентни. Щом като веднъж тричленният състав съвсем компететно, отговорно и вярно е разчел правната рамка – явно това не е въпрос на компетентност, а на зависимост“, твърдят от формацията.

„Зелените“ се заканиха, че ще предприемат всички необходими мерки Общият устройствен план на Царево да бъде отменен чрез натиск от страна Европейските институции и стартиране на наказателни процедури и разглеждане на случая в Европейския парламент.

#Зелените #Странджа #съд #Върховният административен съд #НАТУРА 2000

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници