Фотоволтаичната асоциация: Енергийната политика е в противоречие с европейската

Фотоволтаичната асоциация: Енергийната политика е в противоречие с европейската
Снимка: banks.dir.bg
A A+ A++ A

Българската фотоволтаична асоциация е силно обезпокоена от изявления на министър-председателя Пламен Орешарски, че ако Конституционният съд отмени таксата от 20% върху приходите от ВЕИ, правителството ще мисли за друга подобна мярка.

„Нейната цел е да може НЕК да продължи да плаща“, заяви министър председателят на среща с представители на Американската търговска камара.

„С това признание на правителството става ясно, че въведената от началото на 2014 г. такса, предложена от „Атака“ и безпринципно подкрепена от БСП и ДПС, фактически по европейските регламенти се явява държавна помощ за фалиралата НЕК, което е недопустимо и незаконно. Задлъжнялостта на НЕК от над 2,6 млд. лева не се дължи на зелената енергия, а на лошо политическо управление на отрасъла и големи кредити“, коментираха от Българската фотоволтаична асоциация.

Само преди дни Европейският парламент изведе възобновяемата енергия като една от трите приоритетни цели до 2030 г. наред с намаляването на парниковите газове и енергийната ефективност. Данните от Брюксел сочат, че това ще създаде още 560 000 работни места, ще доведе до 500 млрд. евро икономии от внос на изкопаеми горива.

#Българската фотоволтаична асоциация #Пламен Орешарски #Конституционният съд #НЕК #Атака #БСП #ДПС #Европейският парламент #Брюксел

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници